Jon Oliver: 'Vervolg op de film 'Independence Day' begint er verdomd realistisch uit te zien' (Video)

28/06/16 om 08:52 - Bijgewerkt om 08:51

Een week geleden hield Jon Oliver nog een vurig pleidooi tegen de brexit. Nu Groot-Brittannië de EU toch zal verlaten, maakt hij de balans op. 'Het ontslag van David Cameron van David Cameron zou me blij moeten maken. Maar dat is nu niet het geval.'

Jon Oliver: 'Vervolg op de film 'Independence Day' begint er verdomd realistisch uit te zien' (Video)

© Youtube

De comedian richt zijn pijlen onder meer op de kopstukken van het brexit-kamp Boris Johnson en Nigel Farage die het vorige week hadden over een nieuwe 'Independence Day'.

'Groot Brittanië was al onafhankelijk. Meer zelf, het is daardoor van de Britten dat veel landen hun eigen onafhankelijkheid vieren', sneerde hij naar het koloniale verleden van het Verenigd Koninkrijk.

Bekijk het volledige fragment, waar hij ook de leugens in de Leave-campagne op de korrel neemt.

Vorige week hield Oliver in Last Week Tonight nog een vurig pleidooi tegen een uittreding uit de Europese Unie. Opmerkelijk was wel dat de uitzending niet getoond mocht worden in het Verenigd Koninkrijk. Officiële uitleg was dat volgens de Britse mediaregulator uitzendingen in tijden van verkiezingen of referenda moeten voldoen aan 'speciale onpartijdigheidstandaarden'.

Knapenkoor

Veel mensen zagen er echter ook de hand in van Rupert Murdoch, de eigenaar van Sky, dat de show van Oliver uitzendt. Murdoch sprak zich niet officieel uit voor een brexit, maar zei vroeger wel het volgende over Europa. 'Waarom ik niet voor de EU ben? Simpel, als ik naar Downing Street ga, doen ze wat ik zeg. Als ik naar Brussel ga, letten ze niet op.'

Op Youtube konden de Britten het fragment, waarin Oliver -met behulp van een knapenkoor- op heel eigen wijze de lof zingt van Europa, wel bekijken.

Onze partners