'John Kerry wordt Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken'

16/12/12 om 09:48 - Bijgewerkt om 09:48

De Amerikaanse president Barack Obama heeft senator John Kerry gekozen om Hillary Clinton op te volgen als minister van Buitenlandse Zaken, zeggen Amerikaanse media.

'John Kerry wordt Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken'

© Reuters

De Amerikaanse president Barack Obama heeft senator John Kerry gekozen om Hillary Clinton op te volgen als minister van Buitenlandse Zaken. Dat hebben de Amerikaanse televisiezenders CNN en ABC aangekondigd. Officiële bevestiging is er nog niet.

CNN citeerde een "Democraat die met Kerry gesproken heeft", terwijl ABC het heeft over "bronnen".

De 69-jarige Vietnamveteraan John Kerry, die in 2004 tevergeefs een gooi deed naar het Amerikaanse presidentschap maar het moest laten afweten tegen George W. Bush, is momenteel voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken van de Senaat.

Susan Rice

Hij werd als de voornaamste kandidaat voor de ministerpost beschouwd na het afhaken van de Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Susan Rice . Rice gold al maanden als Obama's favoriet om Clinton op te volgen. Ze kwam echter onder Republikeins vuur te liggen omwille van haar uitlatingen na de dodelijke aanslag op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi.

Rice zei dat de aanval het gevolg was van een demonstratie tegen een islamofobe film, terwijl het om een terroristische aanslag bleek te gaan. De Republikeinen hadden ermee gedreigd de eventuele benoeming van Rice in de Senaat tegen te houden.

Volgens CNN zou de officiële aankondiging er binnenkort kunnen komen. (Belga/SD)Onze partners