John Kerry waarschuwt Noord-Korea: Geen nieuwe raketproeven

12/04/13 om 23:30 - Bijgewerkt om 23:30

VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft Noord-Korea bezworen om geen raketten te lanceren. Dat is een provocatie die tot oorlog kan leiden, zegt hij. En die oorlog zou Noord-Korea verliezen.

John Kerry waarschuwt Noord-Korea: Geen nieuwe raketproeven

© Reuters

John Kerry zei dat bij een bezoek aan de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel, waar hij premier Park Geun-hye ontmoette. Volgens de VS staat Noord-Korea op het punt om een nieuw type raket te lanceren. Dat zou volgens Kerry nog meer brandstof geven aan een "nu al ontvlambare, potentieel gevaarlijke situatie."

Nieuwe raket

"Als Kim Jong-un beslist om een raket te lanceren, of het nu over de Japanse Zee is of in een andere richting, dan kiest hij ervoor om doelbewust de hele internationale gemeenschap te negeren", zei Kerry. "Onze huidige positie zal niet veranderen. Die is zeer duidelijk: wij zullen onze bondgenoten verdedigen."

Volgens de Amerikanen staat Noord-Korea op het punt om één of meerdere raketten te lanceren. Het zou gaan om de Musadan, een nieuwe raket die een bereik van 3500 kilometer zou hebben. Eerder stelde een Amerikaans rapport dat de Noord-Koreanen in staat zouden zijn om daar een kernkop voor te bouwen, maar kort nadien zwakte Washington die stelling alweer af.

Confrontatie

Wat het Amerikaanse antwoord zou zijn op een Noord-Koreaanse testlancering, is niet duidelijk. De Amerikanen hebben in de regio gesofisticeerde luchtafweer in stelling gebracht die in staat is om raketten neer te schieten.

In ieder geval liet Kerry er geen twijfel over bestaan wat het resultaat zou zijn van een confrontatie tussen Noord-Korea enerzijds en de VS en Zuid-Korea anderzijds. "Kim Jong-un moet begrijpen - en ik denk dat hij dat doet - wat de uitkomst van een conflict zou zijn."

Kerry gaat nu naar China. Beijing is Noord-Korea's enige bondgenoot. De Amerikaanse minister zal proberen om de Chinezen aan te zetten om meer druk uit te oefenen op het regime van Kim Jong-un.

Onze partners