John Kerry: VS zal Zuid-Korea en Japan verdedigen

03/04/13 om 01:44 - Bijgewerkt om 01:44

De Verenigde Staten zullen hun Zuid-Koreaanse en Japanse bondgenoten beschermen tegen de nucleaire dreiging van Noord-Korea. Dat zegt VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

John Kerry: VS zal Zuid-Korea en Japan verdedigen

© Reuters

Kerry deed die verklaringtijdens een gemeenschappelijke persconferentie met zijn Zuid-Koreaanse collega. Na een ontmoeting met Yun Byung-se stelde Kerry de "onvaardbare retoriek van de Noord-Koreaanse regering van de afgelopen dagen" aan de kaak.

"De Verenigde Staten zullen niet aanvaarden dat Noord-Korea een nucleaire macht wordt en, ik herhaal het, de Verenigde Staten zullen al het nodige doen om zichzelf en hun bondgenoten (Zuid-)Korea en Japan te verdedigen", stelde Kerry. "We zijn helemaal klaar en in staat om dat te doen. En ik geloof dat Noord-Korea dat begrijpt."

Kernreactor

Noord-Korea zette dinsdag een nieuwe stap in het partijtje armworstelen met de internationale gemeenschap. Pyongyang kondigde aan van plan te zijn de kernreactor in Yongbyon opnieuw op te starten die in 2007 werd stopgezet, ondanks de resoluties van de Verenigde Naties, die een atoomprogramma verbieden.

"Maar", stelde Kerry, "en die 'maar' is hier erg belangrijk, we zeggen duidelijk - zoals we dat altijd hebben gedaan - dat de Verenigde Staten geloven dat er een eenvoudige weg is voor Noord-Korea om zich bij de gemeenschap der naties te voegen, als het duidelijk zegt dat het een vredelievend doel nastreeft. Ze hebben een keuze en die keuze houdt in onderhandelingen op te starten met het oog op een denuclearisatie."

Egypte

De chef van de Amerikaanse diplomatie gaf overigens nog mee dat president Barack Obama en de VS-regering ongerust zijn over de richting die Egypte is ingeslagen. Maandag nog stelde Buitenlandse Zaken in Washington de steeds zwaardere restricties aan de kaak van de vrijheid van meningsuiting in het land. Aanleiding is de vervolging van een Egyptische komiek omdat hij de islam en president Mohammed Morsi zou hebben beledigd. (Belga/TV)

Onze partners