John Kerry: 'Rusland zoekt excuus om Oekraïne binnen te vallen'

05/03/14 om 00:37 - Bijgewerkt om 00:38

Op bezoek in Kiev beschuldigde John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rusland ervan dat het op zoek is naar valse voorwendselen om "Oekraïne te kunnen binnenvallen".

John Kerry: 'Rusland zoekt excuus om Oekraïne binnen te vallen'

John Kerry zet een kaars neer op de gedenkplaats voor de gesneuvelden in Kiev (Oekraïne). © BELGAIMAGE

Kerry veroordeelde tijdens een bezoek aan hoofdstad Kiev de "daad van agressie" van Rusland tegen Oekraïne. "Het lijkt me duidelijk dat Rusland er alles voor doet om een voorwendsel te creëren om Oekraïne verder te kunnen binnendringen", stelde hij.

"Rusland spreekt van Russischsprekende minderheden die onder vuur worden genomen, maar dat is niet waar", aldus Kerry, die de nieuwe Oekraïense regering loofde, omdat die "oproept tot kalmte en niet ingaat op provocaties."

'Rusland isoleren'

Kerry dreigde dinsdag nogmaals met sancties. "Indien Rusland geen einde maakt aan de escalatie en land niet wil samenwerken met de Oekraïense overheid, zoals wij dat graag zouden zien, zullen onze bondgenoten geen andere keuze hebben dan om verdere maatregelen te nemen om Rusland op politiek, diplomatisch en economisch vlak te isoleren", klonk het. Hij benadrukte wel nog dat de VS geen confrontatie zoekt met Rusland.

Hollande: 'Gevaarlijke escalatie'

Ondertussen blijft de kritiek op de aanpak van Rusland vanuit het buitenland groeien. De Franse president Hollande stelde dinsdagavond dat Rusland een risico heeft genomen dat kan leiden tot een gevaarlijke escalatie. "De taak van Frankrijk, samen met Europa, bestaat erin de nodige druk uit te oefenen, onder meer door het opleggen van sancties, om zo tot een dialoog te komen en een politieke oplossing te vinden voor de crisis", zei hij.

De Canadese premier Stephen Harper spreekt dan weer van de "invasie en bezetting van een buurland door een grootmacht op basis van zogenaamde extraterritoriale belangen", een fenomeen dat niet meer had plaatsgevonden sinds de Tweede Wereldoorlog." (Belga/TV)

Onze partners