John Brennan bevestigd als nieuwe CIA-baas

07/03/13 om 22:52 - Bijgewerkt om 22:52

Terreur-expert John Brennan wordt de nieuwe baas van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Om de stemming te vertragen, sprak de Republikeinse Senator Rand Paul dertien uur aan een stuk.

John Brennan bevestigd als nieuwe CIA-baas

© Reuters

Brennan, een in terrorisme gespecialiseerde veiligheidadviseur van de Amerikaanse president Barack Obama, werd donderdag door de Senaat in Washington met 63 tegen 34 stemmen in zijn functie bevestigd.

De 57-jarige Brennant is de opvolger van David Petraeus, die in november opstapte wegens een seksschandaal. Brennan was tot nog toe plaatsvervangend hoofd van de nationale veiligheidsraad.

Zijn bevestigingsprocedure veroorzaakte in het Congres een debat over het omstreden gebruik van drones door de regering. Tot op het laatste probeerden enkele Senatoren uit beide partijen de benoeming van Brennan te voorkomen, totdat het Witte Huis hen meer informatie over de aanvallen met drones zou verstrekken. Brennan wordt beschouwd als de architect van het inzetten van onbemande toestellen in het buitenland.

Jane Fonda en Hitler

Een en ander leidde tot een ellenlange filibuster van de Republikeinse Senator Rand Paul. Om de stemming te vertragen, sprak die in het halfrond van de Senaat dertien uur aan één stuk. Daarbij vroeg hij zich af of de VS ook Jane Fonda zou bombarderen met een drone en schuwde hij evenmin de onbvermijdelijke verwijzing naar Hitler.

Paul, van wie verwacht wordt dat hij in 2016 een gooi zal doen naar de Republikeinse nominatie voor het presidentschap, had al aangegeven dat hij wist dat hij de benoeming van Brennan niet kon tegenmhouden. "Ik heb ontdekt dat er natuurlijk grenzen bestaan voor filibuster", verklaarde hij vlak voordat hij om één uur 's nachts ophield met praten. "En daar ga ik binnen een paar minuten iets aan doen."

Na de plaspauze stemde Paul tegen Brennan. (Belga/TV)

Onze partners