John Brennan aan het hoofd van CIA

07/01/13 om 14:52 - Bijgewerkt om 14:52

De Amerikaanse president Barack Obama zal zijn antiterrorisme-adviseur, John Brennan, aanstellen als nieuwe CIA-topman.

John Brennan aan het hoofd van CIA

© Reuters

Het nieuws werd bekendgemaakt door verschillende hoge functionarissen binnen de Obama-administratie. Brennan zou daarmee de plaats in nemen van generaal David Petraeus, die na een gelekte buitenechtelijke affaire ontslag moest nemen bij de inlichtingendienst.

Brennan doorliep reeds een carrière van 25 jaar bij de inlichtingendienst. Als antiterreuradviseur van Obama, was hij nauw betrokken bij de raid waarbij in 2011 Osama Bin Laden werd uitgeschakeld.

Foltertechniek

Brennan was ook al in 2008 in de running om het zitje van topman bij de CIA te bemachtigen. Hij trok zijn kandidatuur toen terug, nadat zijn naam in verband werd gebracht met extreme verhoortechnieken uit de tijd van de Bushadministratie, zoals waterboarding. Brennan bleef zijn betrokkenheid tot de controversiële foltertechniek wel ontkennen. President Obama zou tegen die vroegere aantijgingen aan het adres van Brennan geen bezwaar geuit hebben. "Hij krijgt het volledige vertrouwen van de president", aldus een functionaris van het Witte Huis.

President Obama zal vermoedelijk ook vandaag zijn nieuwe Defensieminister voordragen. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit de gematigde Republikeinse senator Chuck Hagel zijn. (EA)

Lees meer over:

Onze partners