Joe Biden gaat niet voor Amerikaans presidentschap, verwijst naar dood van zoon

21/10/15 om 18:38 - Bijgewerkt om 19:28

De kogel is door de kerk: vicepresident Joe Biden stelt zich niet kandidaat om Barack Obama op te volgen als president van de Verenigde Staten in 2017. En dat is goed nieuws voor de Democraten en kandidaat Hillary Clinton. Biden verwijst onder andere naar familiale redenen.

Joe Biden gaat niet voor Amerikaans presidentschap, verwijst naar dood van zoon

Joe Biden naast Barack Obama © Belga Image

Joe Biden maakte zijn met spanning verwachte beslissing voor een mogelijke kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van november 2016 bekend in Washington.

Daarmee blijven met de ex-minister van Buitenlandse Zaken en vroegere First Lady Hillary Clinton naast senator Bernie Sanders uit de staat Vermont twee kandidaten over met serieuze kansen om de kandidatuur voor de Democratische partij binnen te halen. Clinton blijft wel favoriet.

Overleden zoon

Doet-ie het of doet-ie het niet? Dat is al maanden de vraag over Biden in de Amerikaanse media. De 72-jarige Democraat onderzocht de voorbije drie maanden of een kandidatuur haalbaar is en werd ook opgenomen in de meeste peilingen.

Dat hij er nu een streep onder trekt, heeft voor een deel te maken met de moeilijke periode die Biden doormaakt sinds zijn zoon Beau in mei van dit jaar op 46-jarige leeftijd overleed aan een hersentumor. Volgens zijn medewerkers en vrienden 'is hij sindsdien zichzelf niet', meldt The New York Times (NYT).

'Door het rouwproces is de mogelijkheid tot een realistische kandidatuur gepasseerd,' zo zei Biden in het bijzijn van Obama:

Kansen

Beau was al het tweede kind van wie de man afscheid moest nemen: eerder verloor hij zijn dochter en zijn eerste vrouw na een auto-ongeval.

Na de dood van Beau verklaarde Biden dat zijn zoon had gezegd dat hij hoopte dat zijn vader een gooi naar het Witte Huis zou doen, aldus nog NYT.

Dat werd toen niet helemaal ernstig genomen - Biden had eerder al naast het presidentschap gegrepen in 1998 en 2008 - maar toen deze zomer twijfels ontstonden over Clinton en Sanders aan populariteit won, leken er kansen voor Biden te komen.

Concurrentie

Hillary Clinton

Hillary Clinton © /

Maar Biden doet het ook niet echt goed in de peilingen. In de jongste poll van nieuwszender NBC en de krant Wall Street Journal krijgt Clinton 49 procent van de stemmen achter haar naam, Sanders 29. Biden krijgt 15 procent van de stemmen, een daling van 2 procent tegenover de vorige peiling. Zonder Biden, haalde Clinton zelfs 58 procent en Sanders 33 procent.

Dat Biden nu toch past, is dus niet alleen voor Clinton goed nieuws maar ook voor de Democraten, die anders te verdeeld dreigden te geraken.

Onze partners