Job Cohen stapt op als politiek leider en fractievoorzitter van PvdA

20/02/12 om 16:37 - Bijgewerkt om 16:37

Job Cohen treedt met onmiddellijke ingang terug als fractievoorzitter en politiek leider van de Nederlandse sociaaldemocratische PvdA.

De vroegere burgemeester van Amsterdam blijft ook niet aan als Kamerlid. Hij zegt te hebben willen bijdragen aan een fatsoenlijke samenleving, maar dat hij er onvoldoende in is geslaagd "in de politieke en mediawerkelijkheid van 'Den Haag' de weg naar deze fatsoenlijke samenleving geloofwaardig over het voetlicht te brengen".

Kritiek Cohen nam begin 2010 het partijleiderschap over van Wouter Bos. Sinds zijn aantreden kreeg Cohen regelmatig kritiek op zijn optreden tijdens debatten. De oud-burgemeester van Amsterdam slaagde er niet in de oppositie te leiden tegen het minderheidskabinet van VVD en CDA, gedoogd door de PVV.

Kritiek vanuit de fractie bleef lange tijd nog binnenskamers, totdat vorige week een e-mail van het PvdA-Kamerlid Frans Timmermans uitlekte waarin die de koers van Cohen en de nieuwe partijvoorzitter Hans Spekman hekelde. Volgens Timmermans zette Cohen de PvdA te veel neer als een 'SP-light'. Ook de afgelopen dagen bleven PvdA'ers anoniem kritiek spuien.

In de eerste reacties prijzen collega-fractievoorzitters de plezierige samenwerking met Cohen. Premier Mark Rutte heeft met Cohen gebeld om hem te bedanken voor de goede onderlinge contacten.

Tussenpaus

Alom wordt de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher gezien als toekomstig leider van de Nederlandse sociaaldemocraten. Maar omdat hij niet op de kandidatenlijst stond bij de laatste verkiezingen, kan hij nu niet toetreden tot de fractie. Een 'tussenpaus' als fractieleider is daarom nu een mogelijkheid. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners