Jim Webb stopt als Democratisch presidentskandidaat

21/10/15 om 00:58 - Bijgewerkt om 00:58

Jim Webb, Vietnamveteraan en voormalige senator voor Virginia, heeft aangekondigd dat hij niet langer Democratisch presidentskandidaat is. Hij zal "de komende weken" onderzoeken of een onafhankelijke kandidatuur zin heeft.

Jim Webb stopt als Democratisch presidentskandidaat

Jim Webb © REUTERS

Dat zei hij op een persconferentie in Washington.

"Meer mensen in dit land noemen zich politiek onafhankelijk dan Republikeinen of Democraten. Ik ben het met hen eens", aldus Webb.

Webb, die onder de Republikeinse president Ronald Reagan staatssecretaris voor de Zeemacht was, werd later namens de Democraten senator. In deze campagne was hij vooral tegen militaire interventies, in Irak, in Libië. Hij was ook kritisch over het nucleair akkoord met Iran.

Hij maakte vorige week, tijdens het eerste Democratisch debat, een slechte beurt. Hij kreeg slechts 15 minuten spreektijd, maar leek op het moment dat hij wel aan het woord kwam, vooral te protesteren omdat hij zo weinig tijd toebedeeld kreeg.

Hij heeft in het derde kwartaal 700.000 dollar opgehaald, veel minder dan zijn tegenstanders (aan Democratische kant kwamen Hillary Clinton en Bernie Sanders uit op 29 en 26 miljoen). Bovendien blijft Webb op een niet traceerbaar lage score in de peilingen.

'Ik kan Trump en Hillary aan'

Op zijn persconferentie hekelde Webb de "staat van verlamming" in de Amerikaanse politiek. Hij zei dat hij een goede president zou zijn, en dat hij, als onafhankelijke, zowel de Republikeinse koploper Donald Trump als aan Democratische kant Hillary Clinton zou kunnen verslaan.

Aan Democratische kant blijven nu 4 officiële kandidaten over: Hillary Clinton, Bernie Sanders, Martin O'Malley en Lincoln Chafee.

Er is ook een vijfde, officieuze kandidaat, Lawrence Lessig, een prof uit Harvard, die als enige programmapunt de hervorming van de financiering van de verkiezingen heeft. Als hij verkozen wordt zal hij die hervorming doorvoeren en vervolgens ontslag nemen, belooft hij. Probleem is dat de Democratische partij hem niet als kandidaat herkent en hem niet op de debatten uitnodigt.

Onze partners