Jim Gilmore stopt presidentscampagne

13/02/16 om 00:26 - Bijgewerkt om 00:26

De Republikein Jim Gilmore stapt uit de race naar het Witte Huis. Dat heeft hij op Facebook gemeld. Gilmore was kansloos: bij de voorverkiezing in Iowa kreeg hij welgeteld 12 stemmen achter zijn naam, in New Hampshire 133, wat telkens afgerond werd tot 0 procent.

Jim Gilmore stopt presidentscampagne

Jim Gilmore, de gewezen Republikeinse gouverneur van Virginia © REUTERS

De 66-jarige Jim Gilmore, die gouverneur was in Virginia van 1998 tot 2002, verklaarde dat de berichtgeving in de media en de structuur van de televisiedebatten het voor hem onmogelijk maakten om zijn campagne nog voort te zetten. Door zijn slechte resultaten in de peilingen mocht Gilmore slechts twee keer deelnemen aan verkiezingsdebatten, en dan nog in de verliezerssectie, met kandidaten die laag stonden in de peilingen, niet in het hoofddebat.

Gilmore voerde helemaal geen campagne in Iowa en nauwelijks in New Hampshire - dat hielp evenmin. Hij had weinig geld, en geen uitgewerkt programma, de meeste kiezers wisten niet dat hij meedeed.

"Ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat onze nieuwe president een Republikein is die de vrije markt steunt en die onze natie zal herstellen en onze veiligheid zal waarborgen", schreef Gilmore nog op zijn FB-pagina, zonder zijn steun uit te spreken voor een kandidaat die nog in de running is.

Toen waren er nog zes

De Republikeinen waren aan de zoektocht naar een mogelijke opvolger van Barack Obama begonnen met een recordaantal van 17 kandidaten. Na twee voorverkiezingen blijven er nog maar zes Republikeinen over: Jeb Bush, Ben Carson, Ted Cruz, Marco Rubio, John Kasich en Donald Trump. Aan Democratische kant nemen Hillary Clinton en Bernie Sanders het tegen elkaar op. De volgende caucus vindt plaats op 20 februari in Nevada voor de Democraten, en op dezelfde dag hebben de Republikeinen een voorverkiezing in South Carolina.

De kandidaten voor de uiteindelijke verkiezing, die plaatsvindt op 8 november, worden gekozen tijdens partijconventies in juli.

(Belga/RR)

Onze partners