'Jihadi John op de vlucht voor IS'

26/07/15 om 11:25 - Bijgewerkt om 11:25

Bron: Knack

Jihadi John, de beul uit de talrijke onthoofdingsvideo's van Islamitische Staat (IS), is op de vlucht voor de de terroristische groep zo melden enkele Britse zondagskranten.

'Jihadi John op de vlucht voor IS'

© REUTERS

De in Koeweit geboren Brit, echte naam vermoedelijk Mohammed Emwazi, is "op de vlucht" omdat hij van geen nut meer is voor IS, schrijft de Daily Mail.

De krant vermoedt dat John naar burgeroorlogland Syrië is getrokken en zich daar bij een andere jihad-groep heeft aangesloten. Vorige maand werd gezegd dat John in Libië zat, de maand tevoren werd gespeculeerd over de aanwezigheid van de IS-koppensneller in Turkije.

Begeerlijke buit

Niet dat de beruchtheid de beul naar het hoofd is gestegen, is het probleem, wel dat hij "als de dood is" dat zijn eigen hoofd een begeerlijke buit is geworden van "jaloerse" andere jihadisten.

Een antiterreurexpert zei weinig van het verhaal te geloven. Hij meent dat John de voorbije maanden weinig aan bod is gekomen omdat IS al een tijdje niet meer over gijzelaars met een "hoog profiel" beschikt. En het beeld van een salafist die angst heeft voor de dood, klopt evenmin met de jihadi-filosofie, aldus de zegsman. (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners