'JFK werd per ongeluk doodgeschoten door geheim agent'

29/07/13 om 13:18 - Bijgewerkt om 13:18

Een opmerkelijke nieuwe documentaire stelt dat de Amerikaanse president John F. Kennedy twee keer werd neergeschoten, waarvan een keer per ongeluk door een geheim agent.

'JFK werd per ongeluk doodgeschoten door geheim agent'

In de docu 'JFK: The Smoking Gun' gaat Colin McLaren, een voormalige Australische detective, op zoek naar antwoorden in verband met de moord op Kennedy. Zijn theorie is gebaseerd op het werk van Howard Donahue, die zelf twee decennia lang onderzoek deed naar de schokkende aanslag op de Amerikaanse president 50 jaar geleden.

Dit is wat er volgens de twee speurders op die bewuste 22 november 1963 gebeurde: geheim agent George Hickey reed tijdens een rit door Dallas net achter de open wagen van Kennedy in een andere auto. Op het moment dat de president werd geraakt door de kogel van schutter Lee Harvey Oswald greep de jonge, onervaren agent zijn wapen, maar toen zijn wagen bruusk tot stilstand kwam, haalde hij per ongeluk de trekker over. Die kogel raakte het achterhoofd van John F. Kennedy.

Oswald zou de president met zijn schot dus enkel verwond hebben. Het fatale schot kwam van Hickey, aldus de documentairemakers, die benadrukken dat de geheime agent weliswaar geen deel uitmaakte van een complot.

Doofpotoperatie

Om het imago van de veiligheidsdiensten vervolgens te redden zou er een doofpotoperatie hebben plaatsgevonden. Dit zou verklaren waarom er nog zoveel vragen zijn met betrekking tot de aanslag op Kennedy. Zo'n 75 procent van het Amerikaanse publiek gelooft trouwens het officiële verhaal van de moord niet. De controversiële Warren-commissie wees Oswald in 1964 als enige schutter aan in de moord.

Agent Hickey zou ook volgens de documentaire geen adequate opleiding gekregen hebben om het wapen dat hij die dag droeg te mogen gebruiken. Bovendien ging hij samen met zijn collega's de avond voor de aanslag op café, waar hij een kater aan overhield. 'Het was zijn eerste keer in de volgwagen en de eerste keer dat hij een AR-15-geweer vasthield', zegt McLaren aan de Huffington Post.
Lee Harvey Oswald werd na de moord op Kennedy gearresteerd en nog voor zijn proces zelf doodgeschoten. Hickey stierf twee jaar geleden.

'JFK: The Smoking Gun' wordt op 3 november uitgezonden op de Amerikaanse tv-zender ReelzChannel. (TE)

Onze partners