Jemen: De dictatuur van Saleh is gedaan

23/11/11 om 18:13 - Bijgewerkt om 18:13

Er komt een overgangsregering in Jemen. De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh zal een stap opzij zetten.

Jemen: De dictatuur van Saleh is gedaan

© Reuters

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft in Riyad, na maandenlang getreuzel, dan toch zijn handtekening gezet onder een door de Golfstaten opgesteld plan dat voorziet in een vreedzame machtsoverdracht van Saleh na een dictatuur van ruim dertig jaar.

Het document, dat voorziet in de oprichting van een overgangsregering, werd ook door verscheidene afgevaardigden van de oppositie ondertekend. In Jemen werd al sinds februari bij massademonstraties het ontslag van Saleh geëist.

Het akkoord over de machtsoverdracht houdt in dat Saleh binnen de dertig dagen de macht overdraagt aan zijn plaatsvervanger, Abd-Rabbo Mansour Hadi. Binnen die periode moet ook een overgangsregering gevormd worden waar verscheidene partijen deel van uitmaken. Nog eens zestig dagen later moeten presidentsverkiezingen gehouden worden.

Het plan stipuleert uitdrukkelijk dat Saleh, ondanks dertig jaar van dictatuur, zijn familie en naaste medewerkers over gerechtelijke immuniteit beschikken. Saleh mag zelfs naar de Verenigde Staten, het land dat hem jarenlang heeft gesteund, voor medische verzorging.

Nieuw hoofdstuk

Koning Abdullah van Saoedi-Arabië kondigde voor de ondertekening aan dat een "nieuw hoofdstuk" in de geschiedenis van Jemen wordt aangesneden. Gezien het eigen absolutistische regime in Riyad nam hij het woord 'democratisering' niet in de mond.

Protest blijft
Hoewel het in Riyad getekende akkoord door onder andere de Verenigde Staten, de Verenigde Naties en de Europese Unie (bij monde van Catherine Ashton) werd verwelkomd als een stap vooruit, loopt een deel van de oppositie in Jemen niet hoog op met het door de absolute monarchieën van de Golf (de GCC) opgestelde plan.

Kort nadat Saleh in de Saoedische hoofdstad zijn handtekening had gezet, kwamen in Jemen woedende demonstranten op straat die tot nieuw anti-Salehprotest opriepen. De oppositie eist gerechtelijke vervolging van de dictator. Bij het volksprotest tegen het regime-Saleh zijn dit jaar minstens 900 doden gevallen. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners