'Jeb!' kondigt Bush-kandidatuur aan en belooft 19 miljoen banen

15/06/15 om 22:34 - Bijgewerkt op 16/06/15 om 07:16

Met een affiche waarop de familienaam Bush ontbreekt en alleen 'Jeb!' staat, begint Jeb Bush aan zijn campagne voor het presidentschap. De jongere broer van George W. en zoon van George Herbert Walker wil de derde Bush in het Witte Huis worden. Een tweestrijd tussen een Clinton en een Bush behoort nu officieel tot de mogelijkheden.

'Jeb!' kondigt Bush-kandidatuur aan en belooft 19 miljoen banen

Jeb Bush kondigt zijn kandidatuur aan © REUTERS

Jeb Bush kondigde zijn gooi naar het presidentschap aan tijdens een bijeenkomst in Miami, waarop wel zijn moeder Barbara en echtgenote Columba aanwezig waren maar niet de ex-presidenten Bush.

Jeb, die recent zei dat hij zijn vader als een van de grootste presidenten uit de geschiedenis beschouwt, doet althans in zijn affiches pogingen om de Bush-naam naar de achtergrond te schuiven.

Tijdens zijn toespraak benadrukte hij niet de Clinton-dynastie maar wel het verband tussen president Obama en de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton die volgens hem gewoon wil verderzetten wat Obama in gang heeft gezet. De taak van de Republikeinen is duidelijk: daar een stokje voor steken.

Hij verwees uitvoerig naar zijn balans als gouverneur van Florida, waar hij tussen 1999 en 2007, zo herhaalde hij, de belastingen met 19 miljard dollar verminderde.

Hij wierp zich op als een outsider in Washington - een riskante aanpak voor iemand met twee presidenten in de familie. Een van zijn doelstellingen, zei hij, is "om Washington - de statische hoofdstad van dit dynamische land - te doen ophouden met problemen te veroorzaken. Ik weet hoe we dit kunnen oplossen, want dat heb ik eerder gedaan" (in Florida). Dat was niet alleen een prik naar Obama maar ook een prik in de richting van Republikeinse senatoren die het presidentschap ambiëren en die vaak het middelpunt zijn van vertragingsmaneuvers en obstructie.

Cuba

Als president wil Bush de economie met 4 procent per jaar doen groeien, zoals hij eerder de economie van Florida deed groeien. Als dat groeicijferf gehaald wordt, zei hij, levert dat 19 miljoen nieuwe banen op. Volgens hem moet de economie "het verschil maken voor de hardwerkende mannen en vrouwen, voor wie de economie meer is dan een aandelenmarkt".

In zijn toespraak hekelde hij uitvoerig zowel Hillary Clinton als president Obama voor hun binnenlands en buitenlands beleid.

Hij vermeldde alle thema's die voor conservatieve Republikeinse kiezers van belang zijn: religie, vrijheid van keuze ("Ik zal altijd kleine zusters verdedigen tegen Big Brother"), de vriendschap met Israël, hij hekelde de normalisering van de betrekkingen met Cuba. Voor een thema waarop hij afwijkt van die conservatieve basis, illegale migratie, zweeg hij over zijn eigen plannen maar gaf hij technische kritiek op de president, die buiten het parlement om enkele miljoenen illegalen vrijstelde van vervolging. Bush zou terzake nooit het parlement omzeilen, beloofde hij.

Bush, die een deeltje van zijn toespraak in het Spaans hield, en die thuis met Mexicaanse vrouw en kinderen Spaans spreekt, kon zichzelf ook opwerpen als een van de weinige Republikeinse kandidaten die wel voeling heeft met minderheden.

Bush wordt officieel de elfde presidentskandidaat aan Republikeinse kant. De eerste voorverkiezing is gepland voor 1 februari volgend jaar.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Onze partners