Jean-Marie Le Pen uit het Front National gezet, kondigt proces aan

20/08/15 om 20:58 - Bijgewerkt om 22:14

De historische leider van de Franse extreemrechtse partij Front National (FN), Jean-Marie Le Pen, is uit zijn eigen partij gezet. Hij wil die beslissing voor de rechtbank betwisten.

Jean-Marie Le Pen uit het Front National gezet, kondigt proces aan

Jean-Marie Le Pen, oprichter van het extreemrechtse Front National. © BELGAIMAGE

Geviseerd door een disciplinaire procedure mocht Le Pen (87) zijn zaak donderdag drie uur lang bepleiten bij het uitvoerend bureau van de partij die hij mee heeft gesticht en gedurende bijna veertig jaar heeft geleid.

"Bij het einde van de vergadering (....) heeft het uitvoerend bureau (...) met de vereiste meerderheid beslist Jean-Marie Le Pen uit te sluiten als lid van het Front National", zo citeerde radiozender Europe 1 een communiqué van de partij die nu onder leiding staat van Marine Le Pen, zijn dochter. Marine woonde het partijbureau niet bij om niet de indruk te wekken dat het louter om een familieruzie ging.

Aanleiding tot de uitsluiting waren provocerende uitspraken van Jean-Marie Le Pen over de Shoah. Daarin herhaalde hij zijn oude stellingen dat de gaskamers "een detail uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog" zijn en dat het collaboratieregime in Vichy best oké was.

Die uitspraken zaten Marine, de huidige partijleider, dwars en leidden uiteindelijk tot een schorsing van Jean-Marie. Nu is hij dus ook uit de partij gezet.

Nieuwe politieke beweging

Jean-Marie Le Pen noemde zich in een radiointerview "verontwaardigd" over de uitspraak van de partij. Hij kondigde juridische actie aan om zijn uitsluiting ongedaan te maken.

Begin jaren 70 was Jean-Marie Le Pen medeoprichter van de partij. Hoewel hij er in 2002 in slaagde de tweede ronde van de presidentsverkiezingen te halen, had hij nooit echt de ambitie om door te stoten naar het hoogste bestuursniveau. Hij zag de partij eerder als een stoorzender in de Franse politiek.

Ondertussen heeft Jean-Marie een nieuwe politieke beweging opgericht. Het doel van de nieuwe beweging is opnieuw te "verstoren" maar niet "de oorlog te verklaren". De nieuwe formatie wordt geen partij en zal niet "concurrentieel zijn" voor het FN. Ze wordt een "valscherm tegen rampspoed, met de bedoeling de politieke lijn te herstellen die al decennialang gevolgd wordt".

(Belga/TE/RR)

Onze partners