Jean-Marie Le Pen begint nieuwe beweging

11/05/15 om 23:23 - Bijgewerkt om 23:28

Jean-Marie Le Pen, die een week geleden door zijn dochter Marine geschorst werd als lid van het Front National, begint een eigen politieke beweging. Maar, preciseert hij, geen eigen partij.

Jean-Marie Le Pen begint nieuwe beweging

Jean-Marie Le Pen © AFP

De mede-oprichter en ere-voorzitter van het extreemrechtse Franse Front National maakte dit bekend tijdens een interview met Radio Courtoisie. Hij toonde zich gematigder dan net na de beslissing om hem te schorsen. Toen zei hij dat hij beschaamd was dat de leider van de partij zijn naam droeg.

Tijdens het nieuwe interview haalt hij vooral uit naar Florian Philippot, de campagneleider en rechterhand van Marine. Philippot behoort tot "de roofdieren" die de partij gegijzeld houden, aldus Le Pen.

"Ik denk niet dat Marine Le Pen beseft dat ze gegijzeld wordt. Die man (Philippot) heeft talent, hij weet zich onmisbaar te maken. Ze is de gevangene geworden van haar medewerker".

'Valscherm tegen rampspoed'

Het doel van de nieuwe beweging is te "verstoren" maar niet "de oorlog te verklaren". De nieuwe formatie wordt geen partij en zal niet "concurrentieel zijn" voor het FN. Ze wordt een "valscherm tegen rampspoed, met de bedoeling de politieke lijn te herstellen die al decennialang gevolgd wordt".

Jean-Marie Le Pen heeft de voorbije tijd onrust in de partij gezaaid met enkele spraakmakende interviews.

Daarin herhaalde hij zijn oude stellingen dat de gaskamers "een details uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog" zijn en dat het collaboratieregime in Vichy best oké was.

Die uitspraken zaten Marine, de huidige partijleider, die een meer gematigd imago voor haar partij nastreeft, dwars en leidden uiteindelijk tot de schorsing van Jean-Marie.

Jean-Marie, die volgens waarnemers niet zoveel steun meer geniet binnen de partij, probeert voor zijn doen te sussen in het nieuwe interview. Zo noemt hij zijn dochter iemand van "grote waarde, met kwaliteit, maar ze heeft zich vergist. Ik verwacht dat ze haar gedachtengoed aanscherpt en dat ze kiest tussen haar vader en Philippot.".

'Zij of niemand'

Haar recente 1 mei-toespraak lag helemaal in de lijn die de toespraken die hijzelf hield, zo zei hij. "Maar we moeten haar helpen. Ze is een beetje aan haar lot overgelaten tegenover haar medewerkers. Maar als zij de voorzitter niet is, zal niemand het zijn".

Volgens de statuten van het FN wordt iemand die lid wordt van een andere partij automatisch uit het FN gezet. Door een nieuwe partij op te richten zou Jean-Marie zich dus buiten het FN plaatsen. Voorlopig is hij alleen geschorst. Binnen drie maanden komt een partijcongres bijeen dat moet beslissen of hij definitief uit de partij wordt gezet.

(RR)

Onze partners