Jean-Claude Juncker stapt op als voorzitter eurogroep

Premier van Luxemburg Jean-Claude Juncker heeft zijn vertrek als voorzitter van de eurogroep aangekondigd. In Brussel beslisten de euroministers ook dat Cyprus nog even moet wachten op noodhulp.

Juncker heeft aangekondidgd dat hij nog deze maand of begin volgend jaar aftreedt. De Luxemburgse premier leidt de vergaderingen van de ministers van Financiën van de eurozone al sinds 2005.

Juncker liet de Europese ministers van Financiën op hun vergadering in Brussel weten dat hij gaat opstappen. “Ik heb hen gevraagd al het mogelijke te doen om een nieuwe minister aan te stellen” als voorzitter, zei hij. De Luxemburger wilde niet zeggen of hij iemand in gedachten had om zijn functie over te nemen.

Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van Financiën, leek eerder dit jaar de topfavoriet te zijn om Junckers plaats in te nemen toen hij een eerste keer wilde opstappen.

Omdat er geen overeenstemming bereikt kon worden over Schäubles kandidatuur, werd in juli beslist het mandaat van Juncker met 2,5 jaar te verlengen. Onmiddellijk werd gezegd dat hij daar maar een half jaar van zou willen uitdoen. Dat blijkt nu dus te kloppen.

Grondig onderzoek

De euroministers namen in Brussel nog geen beslissing over noodhulp voor Cyprus. Eerst willen ze meer informatie.

De Cyprioten hebben een ontwerpakkoord met de trojka (de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF), maar de eurolanden wachten de resultaten af van een grondig onderzoek van de financiële sector op het eiland.

Jean-Claude Juncker gaf Cyprus na afloop van de Eurogroep een schouderklopje. Hij juicht “de belangrijke eerste stappen” toe die het land heeft genomen om zijn financiën weer op orde te krijgen.

De trojka kwam met Nicosia reeds een reeks maatregelen overeen in ruil voor financiële steun en die zullen nu één voor één uitgevoerd worden.

Zeer grote som

Het uitgelekte ontwerpakkoord zegt dat Cyprus 10 miljard euro zou krijgen om zijn banken te herkapitaliseren. In vergelijking met de totale omvang van de Cypriotische economie – nog geen 20 miljard – gaat het om een zeer grote som.

Momenteel wordt de precieze omvang van de problemen waar de Cypriotische banken mee kampen nog uitgevlooid. De voorlopige resultaten van dat onderzoek en de impact op de totale omvang van de financiële hulp voor Cyprus wordt op 13 december besproken. Dan zou de Eurogroep opnieuw samenkomen.

Juncker riep Cyprus en de trojka op snel een akkoord te bereiken over een hervormingsprogramma.

Griekenland

De Eurogroep besprak ook de operatie die Griekenland gestart is waarbij het een deel van zijn uitstaande schuld in privéhanden terugkoopt. Daarnaast werd het licht op groen gezet voor de uitbetaling van 39,5 miljard noodsteun aan de noodlijdende Spaanse banken. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content