Jean-Claude Juncker opnieuw voorzitter eurogroep

10/07/12 om 03:31 - Bijgewerkt om 03:31

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker volgt zichzelf op als voorzitter van de eurogroep. Dat hebben de ministers van Financiën van de eurozone beslist.

Juncker zou slechts zes maanden aanblijven. Dat is opmerkelijk, want het mandaat van de eurogroepvoorzitter duurt 2,5 jaar. Juncker gaat die termijn niet uitzitten, zeggen diplomaten. Zijn huidige mandaat loopt af op 17 juli.

Redding banken

Het overleg van de eurogroep duurde tot iets voor twee uur dinsdagochtend. Vooral de redding van de Spaanse banken en het hulpprogramma voor Griekenland eisten de aandacht op.

Ook enkele belangrijke benoemingen stonden op de agenda van de ministers. Vrij vroeg raakten ze het eens om de Luxemburgse centrale bankier Yves Mersch te nomineren voor het vacante zitje in het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB).

Nieuw mandaat

In de loop van de avond en de nacht werd vervolgens overeengekomen om Jean-Claude Juncker een nieuw mandaat als eurogroepvoorzitter te geven.

De Duitser Klaus Regling, die nu nog aan het hoofd staat van het tijdelijke noodfonds EFSF, zal het permanente noodfonds ESM gaan leiden.

Schäuble haalt het niet

Juncker zit al sinds 2005 de eurogroep voor. De voorbije maanden werd gezocht naar een opvolger, maar de topfavoriet, de Duitse financieminister Wolfgang Schäuble, haalde het niet.

Volgens ingewijden waren Schäubles kansen verkeken toen in Frankrijk François Hollande de presidentsverkiezingen won. Hij ging niet akkoord met Schäuble, die van Hollandes voorganger Nicolas Sarkozy mogelijk wel groen licht had gekregen. (Belga/TV)

Onze partners