Jatsenjoek: 'Rusland wil Oekraïne een oorlog doen starten'

26/04/14 om 17:45 - Bijgewerkt om 17:45

'De schendingen van het Oekraïense luchtruim hebben enkel tot doel om Oekraïne een oorlog te doen starten.' Dat zegt de Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek na een ontmoeting met de paus.

Jatsenjoek: 'Rusland wil Oekraïne een oorlog doen starten'

Arseni Jatsenjoek op bezoek bij paus Franciscus © Reuters

Russische vliegtuigen zijn de voorbije 24 uren 'meerdere keren' het Oekraïens luchtruim binnengevlogen. Dat heeft een woordvoerder van het Pentagon gezegd. Hij riep Rusland op onmiddellijk maatregelen te nemen om de spanning in het gebied te verminderen. Meer details over de schendingen van het luchtruim gaf het Pentagon niet vrij.

Het Russische ministerie van Defensie ontkent echter. 'Er werden geen schendingen van het luchtruim van Russische buurlanden, waaronder Oekraïne, vastgesteld door de Russische controlemiddelen', meldt het ministerie van Defensie in Moskou.

De Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek zegt na ontmoetingen met de paus en de Italiaanse premier Matteo Renzi, dat de schendingen van het Oekraïense luchtruim 'enkel tot doel hebben om Oekraïne een oorlog te doen starten'. Zeven keer drongen Russische militaire toestellen het nationale luchtruim binnen, klinkt het nog.

Nieuwe sancties tegen Rusland

Naar aanleiding van de schending van het luchtruim komen diplomaten van de Europese Unie maandag bijeen om nieuwe sancties tegen Rusland te bespreken zoals extra reisverboden en het bevriezen van activa van Russen. De maatregelen tegen Moskou kunnen dezelfde maandag al goedgekeurd worden door de Europese regeringen.

Daarnaast is er een onderhandelingsteam van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) onderweg naar het oosten van Oekraïne om er te bemiddelen voor de vrijlating van de militaire waarnemers die door separatisten gevangen genomen werden in Slovjansk.

Vrijdag werd een team van de OVSE ingerekend in Slovjansk. Het gaat om vier Duitsers, drie militairen en een tolk, en vier militaire waarnemers van andere landen, volgens de OVSE uit Tsjechië, Denemarken, Polen en Zweden. Ook werden vijf Oekraïense militairen opgepakt. Volgens het Duitse persbureau dpa is het wel niet duidelijk hoeveel mensen vastgehouden worden.

Op het OVSE-hoofdkwartier in Wenen klinkt het dat ze nog geen direct contact gehad hebben met hun gevangen militaire waarnemers. Intensieve onderhandelingen zijn lopende, klinkt het. Overigens gaat het in strikte zin niet om waarnemers van de OVSE zelf, maar om waarnemers verzonden door de lidstaten volgens een OVSE-overeenkomst over militaire transparantie. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners