Jared Kushner: 'Russen ontmoet tijdens verkiezingen, maar geen collusie'

24/07/17 om 15:30 - Bijgewerkt om 21:39

Jared Kushner, de schoonzoon en adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, zegt dat hij tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar vier keer 'Russische vertegenwoordigers' heeft ontmoet, maar dat er geen sprake is van collusie.

Jared Kushner: 'Russen ontmoet tijdens verkiezingen, maar geen collusie'

Jared Kushner © REUTERS

Jared Kushner zegt dat in een mededeling die hij uitstuurde voor zijn hoorzitting in de Senaat later maandag betreffende mogelijke Russische inmenging in de verkiezingen.

Volgens de 36-jarige Kushner, echtgenoot van Trumps dochter Ivanka, hadden de ontmoetingen geen betrekking op enige samenwerking om zijn schoonvader de verkiezingen te helpen winnen.

Niet ongepast

'Ik heb niet samengespannen en heb ook geen weet van iemand van de campagne die zou hebben samengespannen met een buitenlandse regering,' schrijft Kushner. 'Ik had geen ongepaste contacten en ik heb geen beroep gedaan op Russisch fondsen om mijn zakelijke activiteiten in de privésector te financieren.'

'De documenten die ik ter beschikking stel, zullen bewijzen dat misschien vier van mijn duizenden contacten met Russische vertegenwoordigers waren, maar geen daarvan had impact op de verkiezingen of zijn noemenswaardig', luidt het.

Onder de Russen die Kushner ontmoette, was de (sinds zondag voormalige) ambassadeur bij de VS, Sergej Kisljak.

Drie onderzoeken

Dinsdag wordt Kushner voor de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden verwacht. De inlichtingencommissies in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden onderzoeken net als een onafhankelijke raad of er collusie was tijdens de verkiezingen tussen leden van het kamp-Trump en Moskou, met de bedoeling het resultaat van de verkiezingen te beïnvloeden.

Onze partners