Japanse walvisvaarders opnieuw op jacht

01/12/15 om 07:07 - Bijgewerkt om 07:06

Japanse walvisvaarders zijn afgelopen nacht vertrokken naar Antarctica, zo bevestigt de regering in Tokio. Na ruim een jaar van moratorium op dit soort expedities, is de jacht nu toch opnieuw geopend, ondanks kritiek van milieubewegingen en vanuit internationale hoek.

Japanse walvisvaarders opnieuw op jacht

© AFP

Drie schepen zijn vertrokken uit Shimonoseki, in het zuidwesten van Japan, terwijl een ander schip in het noordoosten uitvoer en de vloot gaat vervoegen, aldus een verantwoordelijke van het nationale Visagentschap.

Volgens Japan dient de expeditie in Antarctica vooral wetenschappelijke doeleinden, maar in een arrest van het Internationaal Hof van Justitie uit maart 2014 wordt die bewering weerlegd. Het Visagentschap belooft rekening te zullen houden met die gerechtelijke uitspraak.

De volgende twaalf jaar "beperkt" men de vangst tot 333 dwergvinvissen, bijna een derde van de aantallen uit het verleden. De jacht vindt plaats tussen december en maart.

"Dit is geen wetenschappelijk onderzoek, het is pure commerciële walvisjacht", zegt Nathaniel Pelle van Greenpeace Australia. Milieu- en dierenrechtenorganisaties zijn zwaar gekant tegen de walvisjacht, die ze als "gruwelijk" bestempelen. De vereniging Sea Shepherd kondigt aan dat het deze week vanuit Melbourne vertrekt met zijn boot Steve Irwin "om elke illegale activiteit" te bestrijden. (Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners