Japanse premier Shinzo Abe zoekt nieuw mandaat voor ‘Abenomics’

© reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Japan, de op twee na grootste economie van de wereld, houdt vervroegde verkiezingen. Premier Shinzo Abe hoopt met zijn Liberaal-Democratische Partij (LDP) vooral extra steun te krijgen voor zijn omstreden economische plannen – de zogenaamde ‘Abenomics’.

Het wordt algemeen verwacht dat de LDP opnieuw een absolute meerderheid behaalt in het Japanse Lagerhuis. De partij van premier Shinzo Abe heeft nu al een absolute meerderheid van 295 op 480 zetels, zonder zelfs de 31 zetels van de geallieerde formatie mee te tellen.

Het was daarom een grote verrassing dat Abe op 18 november het Lagerhuis ontbond en vervroegde verkiezingen aankondigde, twee jaar eerder dan voorzien.

Steun voor plannen

Volgens waarnemers wil Abe, verkozen in 2012, vooral verzekeren dat hij de voldoende steun van de bevolking heeft om zijn omstreden economische plannen verder door te voeren. Die plannen van monetaire verruiming, die de economie moeten doen heropleven na jaren van stagnatie, kregen al de bijnaam ‘Abenomics’. Het beleid heeft er al voor gezorgd dat de Japanse munt, de yen, sterk in waarde is gedaald, en dat is goed nieuws voor de export.

Maar volgens de oppositie is de economische koers van Abe mislukt. Op 17 november raakte bekend dat de Japanse economie voor het twee kwartaal op rij is gekrompen, waarmee het Aziatische land opnieuw in een recessie belandde. De populariteit van Abe taant ook.

Shinzo Abe
Shinzo Abe© AFP

Om de reusachtige staatsschuld terug te drijven, legde de vorige regering al een reeks btw-verhogingen vast. De eerste verhoging van 5 naar 8 procent is in april doorgevoerd. Een tweede van 8 naar 10 procent is voor volgend jaar gepland, maar Abe wil die uitstellen.

Hij wil dat Japanners net meer geld gaan uitgeven om de economie te stimuleren en hoopt daarvoor dus de goedkeuring van de kiezers te krijgen.

Zwakke oppositie

Ook vermoeden politicologen dat Abe, door nu verkiezingen te organiseren, iedereen in snelheid wil nemen. De oppositie is immers verdeeld en staat zwak.

‘Het is een slecht moment voor alle andere partijen, en daarom worden nu verkiezingen gehouden’, aldus Mikitaka Masuyama van het Nationaal Instituut voor Politieke Studies. Door de afwezigheid van een echte rivaal kan Abe zijn LDP nog eens vier jaar aan de macht laten.

Lage opkomst

Uit de laatste peiling van de publieke omroep NHK blijkt dat 38 procent van de kiezers de partij van Abe steunt, 12 procent de centrumlinkse Democratische Partij van Japan, en 26 procent geen enkele partij. Het tiental andere partijen krijgt de steun van het resterende kwart van de bevolking.

De Japanners kunnen tot 20 uur plaatselijke tijd (12 uur Belgische tijd) hun stem uitbrengen. Een hoge opkomst wordt niet verwacht. Bij de verkiezingen van 2012 gingen minder dan zes op de tien kiezers stemmen, de laagste opkomst ooit. Zondag zou die opkomst nog lager liggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content