Japanse premier ontbindt parlement

18/11/14 om 12:13 - Bijgewerkt om 12:13

De eerste minister van Japan, Shinzo Abe, heeft vervroegde verkiezingen uitgeroepen.

Japanse premier ontbindt parlement

© AFP

De Japanse premier Shinzo Abe heeft vervroegde verkiezingen aangekondigd. De verkiezingen zouden normaal gezien pas na twee jaar plaatsvinden.

Recessie

Abe werd twee jaar geleden verkozen met het ambitieuze plan om de economie te doen heropleven. Maar de premier kreeg een onverwachte klap toen net bleek dat de Japanse economie voor het tweede opeenvolgende kwartaal gekrompen is en het Aziatische land zo weer in een recessie belandt. Als gevolg van de krimpcijfers is de beurs in Tokio maandag 17 november met een fors verlies aan de nieuwe handelsweek begonnen.

Verkiezingen winnen

Zijn populariteit taant, maar toch wordt verwacht dat hij de verkiezingen zal winnen. Die zullen midden december worden georganiseerd. Tijdens een persconferentie liet hij verstaan 'op 21 november het parlement te ontbinden', aldus de BBC.

De liberaaldemocraten van Abe hebben reeds een meerderheid in het Lagerhuis, maar analisten op de website van de Britse omroep menen dat Abe hoopt macht te winnen van de oppositie die momenteel in chaos verkeert.

Uitstel verkooptaks

In dezelfde aankondiging zei Abe nog de geplande, maar onpopulaire, verhoging van de verkooptaks uit te stellen. Die werd door de vorige regering in 2012 ingevoerd om de hoge schuld van het land tegen te gaan. De hoogste van alle ontwikkelde landen. De eerste stijging, van 5 naar 8 procent, gebeurde in april.

Abes regering hoopte zo het inkomen van de bevolking een boost te geven, maar de maatregel zorgde er net voor dat de consumenten niets meer uitgaven, wat leidde tot de huidige technische recessie.

De volgende stijging, naar 10 procent, was gepland voor oktober 2015, maar zal nu met minstens 18 maanden worden uitgesteld.

Onze partners