Japanse Maffiosi beschermen verwoeste gebieden tegen plunderingen

21/03/11 om 16:08 - Bijgewerkt om 16:08

Het gebied getroffen door de tsunami van 11 maart in Japan blijft gespaard van plunderingen. Georganiseerde misdaadgroepen spelen een grote rol om de diefstallen te vermijden.

Japanse Maffiosi beschermen verwoeste gebieden tegen plunderingen

© EPA

Volgens de Amerikaanse nieuwssite Slate is vooral het wettelijk systeem cruciaal voor het uitblijven van diefstallen. "Een goed functionerend juridisch apparaat, een grote aanwezigheid van de politie en, ironisch genoeg, patrouilles van de georganiseerde misdaad zorgen voor minder tot geen plunderingen", zegt Mark D. West, een rechtsdocent aan de Universiteit van Michigan.

Het Japanse recht stimuleert mensen verloren voorwerpen in te leveren bij de politie. De eerlijke vinder krijgt een vergoeding voor het binnenbrengen van de gevonden spullen. Hij mag ze zelfs houden als de eigenaar niet binnen de 6 maanden opdaagt. Wie de wet overtreedt, riskeert een gevangenisstraf tot 10 jaar.

Bewaakte straten Bijna 300.000 actieve politieagenten houden toezicht in de Japanse straten en de talrijke 'politiecabines', waar permanent 1 of 2 agenten aanwezig zijn, zorgen voor een laagdrempelig contactpunt.

De politie is echter niet de enige die een oogje in het zeil houdt, ook georganiseerde misdaadorganisaties onderdrukken plunderingen. "De drie grote clans patrouilleren in de straten", aldus auteur Jake Adelstein. De maffiabazen maken geen onderscheid tussen leden van de bendes en niet-leden. "In tijden van crisis zijn alle mensen gelijk en moeten we elkaar helpen", luidt het.

Eerlijke cultuur Ook de heersende cultuur speelt een belangrijke rol voor het wegblijven van plunderaars: van jongs af aan krijgen kinderen de waarden eerlijkheid en discipline mee. In de Japanse groepssamenleving primeert het collectief belang boven de individuele noden.

De grote mate van discipline is zelfs in de supermarkt op te merken. Hoewel het voedsel momenteel schaars is, wachten de getroffen inwoners geduldig hun beurt af. Er heerst een ongewone kalmte.

(SMG/SF)

Volg Knack nu ook op Facebook

Lees meer over:

Onze partners