Japanse keizer is "zeer bezorgd" over kernramp

16/03/11 om 08:37 - Bijgewerkt om 08:37

De Japanse keizer Akihito is zeer bezorgd over de kernramp in zijn land. Dat heeft hij gezegd in een televisietoespraak. Het is de eerste keer sinds de aardbeving vorige vrijdag dat de keizer zijn volk toespreekt.

Japanse keizer is "zeer bezorgd" over kernramp

Keizer Akihito zei ook nog dat hij bidt voor de Japanners. Het is zeer uitzonderlijk dat de Japanse vorst de natie rechtstreeks toespreekt. Hij deed dat nadat duidelijk werd dat de problemen in de kerncentrale van Fukushima almaar groter worden. Sinds gisteren wordt duidelijk dat Japan afstevent op een regelrechte kernramp.

Helikopters

Zopas probeerde uitbater Tepco de kernreactor te koelen door er zeewater op te droppen vanuit helikopters, maar na een half uur werd dat plan opgegeven. Er is teveel radioactiviteit boven de reactor. De Japanse elektriciteitsmaatschappij gaat nu andere mogelijkheden bestuderen om vanop de grond water in de kernreactor te krijgen om te verhinderen dat de splijtstof overgaat tot kernfusie. Tepco geeft stilaan de indruk dat ze niet meer weet van welk hout pijlen te maken.

In de kerncentrale zelf is de straling vannacht een beetje afgenomen. Vijftig reddingswerkers zijn weer aan de slag nadat de rampcentrale eerder volledig ontruimd was vanwege de hoge straling.

Fukushima Fifty

In Japan worden de Fukushima Fifty beschouwd als ware helden. Ondanks het risico op radioactieve besmetting vechten ze een verbeten strijd om de controle over de kerncentrale te herwinnen. Gisteren liet de Japanse elektriciteitsmaatschappij Tepco de controlekamer ontruimen omdat er teveel radioactiviteit vrijkwam. Nadat 750 werknemers de site onmiddellijk moesten verlaten, bleven eerst nog 50 reddingswerkers ter plaatse, maar die werden ook al snel geëvacueerd omdat de straling veel te hoog werd.

Witte rook


Volgens Tepco is de straling nu weer wat afgenomen, maar de toestand in de rampcentrale blijft bijzonder ernstig. In reactor 4 is vannacht weeral brand uitgebroken. Het is niet bekend of en hoeveel radioactiviteit daarbij is vrijgekomen. Er hangt een dreigende witte wolk boven de centrale. Mogelijk gaat het om stoom die vrijkomt bij de koeling met zeewater, maar dat is niet duidelijk.

Wat sinds gisteren wel duidelijk werd, is dat Japan de controle over de kernramp volledig aan het verliezen is. Vannacht heeft de Japanse regering voor het eerst om hulp gevraagd aan de Verenigde Staten.

(EE)

Lees meer over:

Onze partners