Japanse bevolking daalde met bijna een miljoen sinds 2010

© Belga Image

De bevolking van Japan is in de voorbije vijf jaar met bijna een miljoen mensen verminderd, blijkt uit een nieuwe volkstelling.

Volgens de nieuwe cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken telde Japan op 1 oktober vorig jaar 127,1 miljoen inwoners, circa 947.000 of 0,7 procent minder dan bij de vorige telling in 2010. Dat meldt de Japanse zender NHK.

Eerste daling

Opvallend is ook dat het gaat om de eerste daling sinds de eerste volkstelling in 1920. Een en ander was wel voorspeld, als gevolg van een dalend geboortecijfer en weinig immigratie.

Slechts in 8 van de 47 prefecturen van Japan, waaronder Tokio, nam de bevolking toe. De daling is, met 115.000 mensen minder, het grootst in Fukushima, dat zwaar getroffen werd door de aardbeving en de daaropvolgende tsunami en kernramp van 2011.

Prioriteit

De Japanse overheid schat dat tegen 2060 maar liefst 40 procent van de bevolking 65 jaar of ouder zal zijn. De snel verouderende bevolking baart vooral zorgen voor de economie van het land en voor de oplopende kosten van de gezondheidszorg.

Premier Shinzo Abe, meldt BBC World, heeft er een prioriteit van gemaakt om het geboortecijfer weer omhoog te krijgen van 1,4 tot 1,8 kinderen per vrouw, door middel van verbeterde kinderzorg en belastingvoordelen. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content