Japans pacifisme onder druk: leger krijgt internationale bevoegdheden

Protest in Japan tegen de shift in het defensiebeleid. © Reuters

Het Japanse leger zal meer bevoegdheden krijgen in het buitenland. Dat is controversieel, aangezien de grondwet na de Tweede Wereldoorlog oorlogsvoering door de staat verboden heeft.

Zoals verwacht heeft het Japanse parlement de wetsvoorstellen goedgekeurd die het leger meer slagkracht moeten geven in het buitenland. De voorstellen zijn controversieel, want ze gaan in tegen het pacifistische karakter van de Japanse grondwet. Er is dan ook veel protest, zowel van de oppositie als een groot deel van de Japanners.

Verbod op oorlogsvoering

De wetsvoorstellen werden goedgekeurd door de meerderheidspartijen, de Liberale Democratische Partij van premier Shinzo Abe en coalitiepartner Komeito. De grootste oppositiepartij, de Democratische Partij van Japan, en vier andere partijen boycotten de stemming.

Net na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd in de Japanse grondwet een artikel -“artikel 9”- opgenomen dat oorlogsvoering door de staat verbiedt, alsook het beslechten van internationale conflicten door middel van geweld. Maar de laatste jaren komt artikel 9 steeds meer onder druk te staan, door de voortdurende conflicten met China en de onthoofding eerder dit jaar van twee Japanners door IS.

‘Proactieve bijdrage’

Een jaar geleden kondigde Abe al aan dat de pacifistische grondwet geherinterpreteerd zou worden, waardoor de Japanse strijdkrachten bondgenoten bij een vijandelijke aanval militair mogen steunen. Abe wilde zo naar eigen zeggen een “proactieve” bijdrage leveren aan de wereldvrede en tegelijkertijd het leger versterken, gezien de verhoogde spanningen in Oost-Azië.

De wetsvoorstellen daartoe werden goedgekeurd in een parlementscommissie, meerderheid tegen oppositie. Die oppositie maakte veel misbaar tijdens de stemming en ook een groot deel van de Japanners is tegen een verruiming van de bevoegdheden van het Japanse leger in het buitenland. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content