Japanners in Tokio blijven rustig

© EPA

De Belg Dirk De Ruyver werkt in Tokio. Hij vertelt hoe het leven in en rond Tokio vrij normaal doorgaat nu er nucleair gevaar dreigt.

De Belg Dirk De Ruyver werkt in Tokio. Hij vertelt hoe het leven in en rond Tokio doorgaat nu er na de aardschok en tsnunami ook nucleair gevaar dreigt.

De berichten die we in België horen over de situatie in Japan klinken erg onheilspellend. Naast grote paniek zouden ook veel buitenlanders Japan willen verlaten. De Ruyver nuanceert de berichten zeker voor de regio in en rond Tokio.

“Er is nog geen paniek in Tokio. Japanners zijn zeer beheerste mensen en het valt op dat zij zeer rustig blijven onder de zware gebeurtenissen en de potentiële dreiging van een nucleaire ramp.” De Ruyver denkt ook dat dit de meest verstandige houding is en past die ook voor zichzelf toe. “Je steekt alle inwoners van Tokio en omstreken ook niet zomaar op een vliegtuig. Kalm blijven is nu het belangrijkste.”

“De buitenlanders reageren verschillend en dat merk ik ook in mijn vrienden- en kennissenkring. Sommigen willen het land zo snel mogelijk verlaten, anderen blijven rustig. Eén van de problemen is dat veel buitenlanders geen Japans spreken. Omdat ze de taal niet begrijpen, weten ze ook niet exact wat er aan de hand is. Voor de Belgen trachten Vlaamse japanologen zoveel mogelijk informatie beschikbaar te stellen. En dat helpt wel.”

Hoe verloopt de informatieverstrekking door de Japanse overheid? “Die is goed. De overheid heeft in eerste instantie opgeroepen tot kalmte en in Tokio volgen de mensen die oproep ook op. Japan heeft ook goede betrouwbare websites waar je degelijke informatie op kan vinden.”

Over de reddingswerken horen we momenteel heel weinig. Weet u daar iets meer van? “De berichtgeving over kerncentrales overheerst voor het ogenblik maar de reddingswerken gaan onverdroten verder. Met mondjesmaat krijgen we beelden van het rampgebied of wordt er verteld hoeveel lijken er in een dorp zijn ontdekt. Dat is gruwelijk. Momenteel zijn vooral Aziatische reddingsploegen aan het werk in de getroffen regio. De Koreanen waren als één van de eersten ter plaatse. Amerikaanse en Duitse reddingsploegen zouden de regio wel verlaten hebben met de potentiële nucleaire dreiging.”

Hoe zit het met het hamsteren?

“De mensen in Tokio slaan voedsel in. Maar de rekken zijn nog niet leeg. Er wordt voldoende aangevuld. Het dagelijkse leven in Tokio gaat eigenlijk zijn gewone gangetje. Er zijn wel heel wat stroomonderbrekingen door de problemen met de kerncentrales. Maar voor het overige gaan de meesten gewoon naar het werk of werken van thuis uit. Ook ik werk gewoon door en pas me aan aan de nieuwe omstandigheden. Er zijn ook geen overdreven files in de stad, de metro is open. En dat was dit weekend toch wel anders.”

Dirk De Ruyver is Vlaams-economisch vertegenwoordiger in Japan. Hij vertelt over de gebeurtenissen in persoonlijke naam.

Ingrid Moriau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content