Japan zet waterkanon in om reactor te koelen

16/03/11 om 15:57 - Bijgewerkt om 15:57

Japanse technici voeren nog steeds een race tegen de tijd om een nucleaire ramp in de kerncentrale van Fukushima Daiichi af te wenden.

Japan zet waterkanon in om reactor te koelen

© Kim Kyung-Hoon/Reuters

Japanse technici voeren nog steeds een race tegen de tijd om een nucleaire ramp in de kerncentrale van Fukushima Daiichi af te wenden. Na de mislukte poging met helikopters, wordt nu een tankwagen met een waterkanon ingezet om reactor 4 te besproeien. Dat is nodig om de splijtstof, die steeds warmer wordt, te koelen. Dat meldt de Japanse staatsomroep NHK. Ook in de reactoren 5 en 6 stijgt de temperatuur lichtjes in de bassins met bestraalde splijtstof.

De Verenigde Staten leveren hogedrukwarmtepompen aan Japan om de reactoren van de kerncentrale te besproeien.

De sterke radioactiviteit boven de nucleaire site in Fukushima verhinderde eerder een helikopter van het Japanse leger richting de reactoren te vliegen. Het toestel zou er water over uitstorten om de splijtstof te koelen.

Het binnenste omhulsel van reactor 3 is waarschijnlijk niet zwaar beschadigd, zegt regeringswoordvoerder Yukio Edano. Eerder had hij nog het tegenovergestelde gezegd.

"Geen gevaar" Nog volgens Edano vormt het stralingsniveau buiten een straal van 20 kilometer rond de kerncentrale - waarbinnen iedereen geëvacueerd is - geen onmiddellijk gevaar voor de gezondheid.

Mensen die op een afstand van tussen de 20 en 30 kilometer van de nucleaire site wonen, werd gevraagd binnen te blijven. Hij riep op tot kalmte.

Eerder preciseerde Edano dat het verhoogde stralingsniveau dicht bij de centrale 1.500 microsievert bedraagt. Het normale stralingsniveau bedraagt ongeveer 0,035 microsievert per uur.

Lees meer over:

Onze partners