Japan zet alles op alles in strijd tegen kernramp

17/03/11 om 08:14 - Bijgewerkt om 08:14

In de beschadigde kerncentrale van Fukushima zijn de voorbije dagen 23 mensen gewond geraakt. Nog eens 20 liepen een hoge dosis radioactieve straling op.

De Japanse autoriteiten hebben hun pogingen om de reactoren van de kerncentrale in Fukushima af te koelen, donderdag fors opgedreven. Om het koelsysteem opnieuw aan de praat te krijgen, is alle hoop gevestigd op een nieuwe elektriciteitskabel die de stroomtoevoer moet herstellen. Chinook-helikopters van het leger begonnen donderdagochtend met het droppen van duizenden liters water boven de reactoren 3 en 4, maar die ingreep kende weinig succes.

Daarom zijn op de grond ook speciale legervrachtwagens, met aan boord zo'n 30 ton water, gestart met het besproeien van de reactor 3.

Straling
Eerdere pogingen om water te sproeien met voertuigen van de politie mislukten omdat het stralingsniveau te hoog lag. In tegenstelling tot de politievoertuigen kunnen die van het leger water sproeien zonder dat de soldaten moeten uitstappen.

Om de problemen in Fukushima te helpen aanpakken, bood de Amerikaanse president Barack Obama in een telefoongesprek met de Japanse premier Naoto Kan aan om extra nucleaire experts naar Japan te sturen.

Gewonden
In de beschadigde kerncentrale van Fukushima zijn de voorbije dagen 23 mensen gewond geraakt. Nog eens 20 liepen een hoge dosis radioactieve straling op. De gewonden zijn werknemers van elektriciteitsproducent Tokyo Electric Power Company (Tepco), dat de kerncentrale uitbaat, en medewerkers van subondernemingen.

In 15 gevallen werden de verwondingen veroorzaakt door de ontploffingen die de voorbije dagen plaatsvonden in de reactoren van Fukushima. Twee werknemers zijn nog altijd vermist.

Elektriciteit
Alle hoop is intussen gericht op een elektriciteitskabel die de energietoevoer naar de centrale moet herstellen. Op die manier wil men het defecte koelsysteem in reactor 1 en 2 opnieuw in gang krijgen.

Op een deel van de nucleaire site, waar de straling niet zo hoog is, zou binnenkort ook een nieuwe generator in gebruik worden genomen.

Dodental stijgt
Volgens de Japanse politie is de officiële dodentol van de aardbeving en de tsunami die Japan vrijdag troffen intussen opgelopen tot meer dan 5.400. Meer dan 9.000 mensen zijn nog vermist.

(KVDA)

Onze partners