Japan toont voor het eerst executiekamer

27/08/10 om 16:26 - Bijgewerkt om 16:26

De Japanse overheid heeft voor het eerst media toegelaten tot de executiekamer van het land. Tijdens een rondleiding konden journalisten de ruimte waar veroordeelden worden opgehangen, filmen en fotograferen.

De vloer van de executiekamer heeft een rood vierkant. Daarin moet de veroordeelde gaan staan, waarna hij of zij een strop rond de nek krijgt. Die was voor de rondleiding weggehaald.

De journalisten kregen ook een kamer te zien met een boeddhistisch altaar, waar de veroordeelde nog met een geestelijke kan praten, en de ruimte waar op de 'executieknop' wordt gedrukt.

Geheim

Bij een executie drukken drie personen tegelijkertijd elk een knop in. Slechts één van de drie knoppen doet het valluik onder de voeten van de veroordeelde open klappen. Zo is nooit bekend wie de doodstraf echt voltrekt.

Executies gebeuren in Japan in het geheim. Veroordeelden krijgen niet van tevoren te horen wanneer ze opgehangen zullen worden. Familieleden worden pas op de hoogte gesteld als het vonnis al voltrokken is.

Voor en tegen

De rondleiding werd door minister van Justitie Keiko Chiba georganiseerd om het publieke debat over de doodstraf in Japan aan te zwengelen.

Mensenrechtenorganisaties bekritiseren Japan al langer om zijn gebruik van de doodstraf. Ook Chiba is tegen, maar uit peilingen blijkt dat maar liefst 80 procent van de bevolking voor is.

Momenteel wachten 107 terdoodveroordeelden op hun executie. De recentste executies dateren van juli, toen twee veroordeelden werden opgehangen.

Lees meer over:

Onze partners