Japan likt zijn wonden

11/03/11 om 08:18 - Bijgewerkt om 08:18

Het aantal doden en vermisten na de aardbeving is ondertussen opgelopen tot 1.400.

Japan likt zijn wonden

© Reuters

De slachtofferbalans na de moordende aardbeving en tsunami in Japan vrijdag loopt verder op. Er zijn nu al meer dan 1.400 doden en vermisten geteld, zo blijkt uit een nieuwe balans van de Japanse politie. Al zeker 398 mensen kwamen om het leven, en 805 anderen worden nog vermist.

Het gaat om de meest verwoestende aardbeving uit de moderne geschiedenis van Japan.

Vermiste passagierstreinOp een strand in de Japanse havenstad Sendai, in de prefectuur Miyagi, zijn bovendien nog zo'n driehonderd lichamen aangetroffen na de doortocht van een tsunami.

Verder zou er een vermiste passagierstrein zijn, eveneens in Miyagi en in de haven van Ofunato, in de prefectuur Iwate, is er dan weer sprake van 48 vermisten, onder wie 23 studenten van een middelbare school.

SchadeHet epicentrum van de aardbeving lag nabij Sendai, op circa 400 kilometer van Tokio. In de hoofdstad daverden gebouwen op hun grondvesten terwijl bewoners hun toevlucht op straat zochten. In verschillende gebouwen brak ook brand uit.

De beving met een kracht van 8.9 op de schaal van Richter, veroorzaakte een tsunami die enorm veel schade aanrichtte. Er waren ook verschillende naschokken.

Tsunamialarm Het Amerikaanse tsunamicentrum kondigde een tsunamialarm af oor bijna de volledige kustlijn van de Stille Oceaan, inclusief Australië, Nieuw-Zeeland en Centraal- en Zuid-Amerika.

Eerder vaardigde het tsunamiwaarschuwingscentrum van de Stille Oceaan al een waarschuwing uit voor onder meer Japan, Rusland, de Filipijnen, Hawaï, Papua-Nieuw-Guinea, Taiwan en een rist eilanden in de Stille Oceaan.

Vloedgolven Beelden van de Japanse televisie toonden een tsunami die de oostkust trof. Boten werden heen en weer geslingerd terwijl auto's in zee werden getrokken.

Sendai, de hoofdstad van de prefectuur Miyagi, werd getroffen door een 7 meter hoge vloedgolf. Rivieren traden buiten hun oevers en verschillende woongebieden staan onder water. In Kamaishi, in de prefectuur Iwate, speelden zich soortgelijke taferelen af na een 4 meter hoge tsunami.

Hulp Japan zendt marineschepen naar Miyagi, het zwaarst getroffen gebied. Ook verschillende andere landen, waaronder Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Rusland, hebben vrijdag al aangeboden om hulp te bieden aan Japan na de zware aardbeving. De Verenigde Naties hebben 30 rampenteams onmiddellijk ter beschikking om hulp te bieden, als Japan dat vraagt.

Videobeelden van de vloedgolven: Beelden uit Tokio en Miyagi:

Lees meer over:

Onze partners