Japan herstart eerste kernreactoren sinds ramp in Fukushima

07/11/14 om 07:53 - Bijgewerkt om 07:53

De heropstart van twee reactoren in de Sendai-kerncentrale in het zuidwesten van Japan, heeft groen licht gekregen van de overheid. Het worden de eerste twee reactoren die worden herstart sinds de meltdown in de kerncentrale van Fukushima in maart 2011.

Japan herstart eerste kernreactoren sinds ramp in Fukushima

De kerncentrale van Fukushima © ImageGlobe

De Sendai-kerncentrale ligt in de prefectuur Kagoshima. De gouverneur van Kagoshima, Yuichiro Ito, heeft het licht op groen gezet.

De heropstart van de kernreactoren is gepland voor volgend jaar, aangezien de autoriteiten nog wat veiligheidscontroles moeten uitvoeren. Dat meldt het Japanse nieuwsagentschap Kyodo.

De twee reactoren worden de eerste die herstart worden sinds de kernramp in Fukushima als gevolg van een tsunami in maart 2011. Sinds die ramp ligt in alle 48 kerncentrales in Japan de productie stil.

Pro kernenergie

Vóór de ramp was door kernenergie opgewekte elektriciteit goed voor ongeveer 30 procent van de Japanse stroom. Premier Shinzo Abe pleit al langer voor een heropstart van de kerncentrales.

Ook de verkiezing van Yoichi Masuzoe, een voorstander van kernenergie, als nieuwe gouverneur van de hoofdstad Tokio eerder dit jaar was een overwinning voor het pro-kernenergiekamp. De stemming gold als een manier om de publieke opinie over kernenergie te testen.

De Sendai-kerncentrale

Lees meer over:

Onze partners