Japan herdenkt Hiroshima (video)

06/08/13 om 13:20 - Bijgewerkt om 13:20

Op 6 augustus 1945, precies 68 jaar geleden, viel een atoombom op de Japanse stad Hiroshima. 'Het is onze taak de wereld eraan te herinneren hoe inhumaan zulke wapens zijn', aldus premier Shinzo Abe.

Japan herdenkt Hiroshima (video)

© Reuters

Een Boeing B29 dropte op 6 augustus 1945 voor het eerst in de geschiedenis een atoombom. Tussen de 80.000 en 250.000 personen stierven tijdens de aanval op Hiroshima of in de nasleep ervan. Drie dagen later viel een tweede bom op de Japanse stad Nagasaki waarbij 70.000 personen het leven lieten.

Vredesboodschap verspreiden

68 jaar later hield Japan, naar jaarlijkse gewoonte, een minuut stilte voor de slachtoffers. Overlevenden en familieleden van overledenen kwamen samen in een park in Hiroshima voor een ingetogen viering.

Eerste minister Shinzo Abe woonde de viering bij en zei dat Japan een unieke verantwoordelijk heeft wat betreft het stopzetten van nucleaire wapens in de wereld. "Wij Japanners, waren slachtoffer van de grootste en enige nucleaire aanval, het is dus onze taak om een vredesboodschap te verspreiden en de wereld eraan te herinneren hoe inhumaan zulke wapens zijn."

Fukushima

In Japan woedt het controversiële debat over nucleaire energie hevig, sinds het land in 2011 te maken kreeg met een aardbeving waarbij nucleaire stralingen vrijkwamen in Fukushima. Bijna alle nucleaire centrales zijn sindsdien gesloten, maar de partij van premier Abe wil ze heropenen nadat de nodige veiligheidscontroles zijn uitgevoerd. De oppositie is daar sterk tegen gekant.

De Verenigde Staten en hun bondgenoten waren er in 1945 van overtuigd dat bommen noodzakelijk waren om de Tweede Wereldoorlog sneller te beëindigen. Op de video is te zien hoe een wolk in de vorm van een paddenstoel uit de stad oprijst. (AVE)


Lees meer over:

Onze partners