'Janoekovitsj probeerde grenspolitie om te kopen om uit Oekraïne te geraken'

23/02/14 om 09:12 - Bijgewerkt om 09:12

De Oekraïense ex-president Janoekovitsj zou geprobeerd hebben met een privévliegtuig het land uit te vluchten. Hij wilde de grenscontrole ontwijken door de grenspolitie van Donetsk om te kopen.

'Janoekovitsj probeerde grenspolitie om te kopen om uit Oekraïne te geraken'

Viktor Janoekovitsj © Belga

De Oekraïense grenswacht heeft een vliegtuig met daarin de afgezette president Viktor Janoekovitsj tegengehouden.

Janoekovitsj wou zonder de gebruikelijke grenscontrole wegvliegen uit de stad Donetsk. Dat zei de woordvoerder van de grenswacht, Sergej Astasjov, aan het agentschap Interfax.

Astasjov meldde ook aan AFP dat de ex-president daarna geprobeerd heeft de grenspolitie om te kopen om toch uit Oekraïne te geraken. Mogelijk was Rusland zijn bestemming.

Janoekovitsj zou uiteindelijk uit het vliegtuig gestapt zijn en met een gepantserde limousine weggereden zijn.

Viktor Janoekovitsj werd zaterdag door het parlement afgezet. Maar volgens de ex-president en zijn pro-Russische medepolitici is het parlement "illegitiem".

De afzetting van Janoekovitsj was het gevolg van protesten in Kiev waarbij enkele tientallen doden vielen. Eén van de oorzaken van de protesten is de anti-Europese koers van Janoekovitsj.

Inmiddels is ex-premier Joelija Timosjenko na tweeënhalf jaar vrijgelaten - ze zat in de gevangenis voor vermeende corruptie. Zij is als (mede)leidster van de Vaderland-partij een tegenstander van Janoekovitsj. Na haar vrijlating gaf Timosjenko een emotionele speech op het Maidanplein in Kiev. Zij pleit voor een EU-koers en gaat zich in mei ook kandidaat stellen voor de vervroegde Oekraïense presidentsverkiezingen. (Belga/MI)

Onze partners