Janoekovitsj en oppositie ondertekenen akkoord in Oekraïne

Viktor Janoekovitsj © Reuters

De drie oppositieleiders en president Viktor Janoekovitsj hebben een deal ondertekend die zal leiden tot een grondwetsherziening, een overgangsregering en vervroegde presidentsverkiezingen. De deal moet een einde brengen aan het geweld dat hoofdstad Kiev de afgelopen dagen in zijn greep hield.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat de Duitse buitenlandminister Frank-Walter Steinmeier en zijn Poolse collega Radoslav Sikorski de overeenkomst mee ondertekend hebben. Of de deal effectief een einde brengt aan het aanslepende geweld en hoe de duizenden demonstranten er op zullen reageren, valt af te wachten. Velen hebben de afgelopen dagen immers het onmiddellijke aftreden geëist van Janoekovitsj.

De grote lijnen van de overeenkomst zijn een binnen de 48 uur door het parlement goed te keuren terugkeer naar de grondwet van 2004, de vorming van een regering van nationale eenheid binnen de tien dagen, een grondwetsherziening over de machtsbalans tussen president, regering en parlement die tegen september moet afgerond zijn, én de organisatie van vervroegde presidentsverkiezingen, ten laatste in december. Oorspronkelijk waren de volgende presidentsverkiezingen voor 2015.

Het Oekraïense parlement heeft niet lang gewacht om een van de belangrijkste punten uit de deal te verwezenlijken. De terugkeer naar de grondwet uit 2004, die de presidentiële macht enigszins inperkt, werd meteen goedgekeurd door de Verhovna Rada, het eenkamerparlement.

‘Alle partijen moeten moed tonen en woorden in daden omzetten’ (Van Rompuy)

Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy begroet het akkoord. “Het is nu de verantwoordelijkheid van alle partijen om moed te tonen en woorden in daden om te zetten in het belang van de toekomst van Oekraïne”, luidt het in een persmededeling. Volgens Van Rompuy is het akkoord tussen president Viktor Janoekovitsj en de oppositieleiders “een noodzakelijk compromis om een onontbeerlijke politieke dialoog te lanceren”. Zo’n dialoog is “de enige democratische en vreedzame weg uit een crisis die al te veel lijden en bloedvergieten aan beide kanten heeft veroorzaakt”.

De drie Europese ministers prezen in een reactie “de moed” van Janoekovitsj en de oppositieleiders. De Duitse minister Steinmeier sloeg niettemin een voorzichtige toon aan. “Dit was allicht de laatste kans om een uitweg uit de spiraal van geweld te vinden. Niet alle problemen zijn opgelost”, zo reageerde hij na de ondertekening van het akkoord.

80 doden

Regeringstegenstanders voeren al drie maanden protest op het Onafhankelijkheids- of Maidanplein in Kiev, nadat Janoekovitsj een gepland toenaderingsverdrag met de Europese Unie onder druk van Rusland opblies. De afgelopen week escaleerde het conflict met bloedige rellen die volgens de officiële balans aan bijna 80 mensen het leven hebben gekost. (Belga/KVDA/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content