James Murdoch opnieuw beschuldigd

06/09/11 om 18:30 - Bijgewerkt om 18:30

Twee vroegere topmedewerkers van zondagskrant News of the World zeggen dat James Murdoch wist van de afluisterpraktijken.

In het afluisterschandaal rond de daarom opgedoekte zondagskrant News of the World raakt James Murdoch, zoon van mediamagnaat Rupert Murdoch, meer en meer onder druk.

Twee vroegere topmedewerkers van het boulevardblad hebben in een hoorzitting van de bevoegde parlementscommissie dinsdag gezegd dat James Murdoch "met zekerheid" kennis heeft gehad van een e-mail waaruit bleek dat het onwettig afluisteren geen alleenstaand geval van één verslaggever, Clive Goodman, was.

Juridisch manager Tom Crone zei dat over de e-mail was gepraat, zo berichtte de BBC over de zitting. "Het was heel duidelijk dat telefoons afluisteren ook meer dan door Clive Goodman gebeurde. Het was de reden dat we een oplossing moesten vinden voor de zaak. En om die zaak op te lossen, moesten we haar voorleggen aan meneer Murdoch en zijn toestemming krijgen om de zaak te regelen", zei Crone.

425.000 pond schadevergoeding voor afluisteren gsm

Over de e-mail werd gepraat op een vergadering waarbij Murdoch het licht op groen zette om voetbalbons Gordon Taylor een schadevergoeding van 425.000 pond te geven. Dit omdat zijn gsm was afgeluisterd. Ook vroeger hoofdredacteur Colin Myer zei ter zitting dat over het elektronisch bericht was gepraat.

James en Rupert Murdoch: "Weten van niets"

In een vorige hoorzitting hebben Rupert en James Murdoch van de Newscorp gezegd dat hen "niets" van een e-mail was gezegd. Ook een commissie onder leiding van rechter Brian Leveson zal nu het schandaal onderzoeken, zo kondigde de magistraat aan. De commissie zal de "cultuur, praktijk en ethiek" van de pers onder de loupe nemen en binnen een jaar uitpakken met een rapport. (Belga/SD)

Onze partners