James Brady, de man die 2 miljoen geweren tegenhield, overleden

05/08/14 om 02:32 - Bijgewerkt om 08:39

James Brady, de vroegere perschef van president Ronald Reagan, is overleden. Hij werd vooral bekend als pleitbezorger voor een strengere wapenwetgeving in de VS.

James Brady, de man die 2 miljoen geweren tegenhield, overleden

James Brady, bij de dertigste verjaardag van de aanslag tegen president Reagan,in maart 2011 © reuters

Dat Brady 73 geworden is, is meer dan een half mirakel. Op zijn veertigste, in maart 1981, goed twee maanden nadat hij als woordvoerder van Reagan aan de slag ging, werd hij in de pers doodverklaard. Ooggetuigenen bevestigden zijn dood. Hoe kon het ook anders? Hij was in het hoofd geraakt door een kogel die schutter John Hinckley voor president Reagan had bedoeld. De president werd ook getroffen, maar hij kon na twaalf dagen het ziekenhuis verlaten.

Brady overleefde de aanslag maar werd nooit de oude. Hij belandde in een rolstoel. Hij was verlamd aan zijn linkerzijde. Zijn korte termijngeheugen deugde niet meer. Hij kon niet langer normaal spreken. Zijn carrière als woordvoerder van een president was voorbij.

Wetgeving

Brady vond een andere passie: wapenwetgeving. Hinckley was als gestoorde jongeman zonder veel problemen aan dodelijke wapens geraakt. Brady wou veiligheden in de wet laten opnemen, onder meer een korte wachttijd die de verkoper in staat moest stellen te achterhalen of de koper een crimineel of een psychiatrisch verleden had.

Brady moest er lange jaren op wachten, maar uiteindelijk werd de wet die zijn naam zou dragen onder president Clinton goedgekeurd. De Republikeinen stemden met de wet in op voorwaarde dat ze tijdelijk zou worden.

Volgens een naar hem genoemd onderzoekscentrum heeft de Brady-wet ervoor gezorgd dat er in de VS twee miljoen wapens minder werden verkocht. Dat lijkt veel, het is ook veel, maar op een geschat totaal van 300 miljoen vuurwapens is het nog altijd maar een schraal resultaat, besefte Brady zelf. Hij bleef na goedkeuring van zijn eigen wet streven naar verdere maatregelen.

Humor

Brady stond, voor en na de schietpartij, bekend om zijn gevoel voor humor. Presidentskandidaat Reagan had tijdens de campagne bomen had aangewezen als gevaarlijke vervuilers - ze produceerden per slot van rekening stikstof, wat kon er schadelijker zijn? Toen het campagnevliegtuig over een bosbrand vloog, kon Brady zich niet houden: "Dodende bomen!", riep hij waarschuwend. "Dodende bomen!" Reagan weerde hem gedurende een week uit het vliegtuig... (RR)

Lees meer over:

Onze partners