Jambon: 'Schengenverdrag staat niet ter discussie'

04/12/15 om 11:39 - Bijgewerkt om 11:38

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken zijn vrijdag in Brussel bijeengekomen om nieuwe maatregelen in de aanpak van de vluchtelingencrisis en de bestrijding van terrorisme te bespreken. 'Het Schengenverdrag staat niet ter discussie', zo verzekerde de Belgische minister Jan Jambon (N-VA) voor aanvang.

Jambon: 'Schengenverdrag staat niet ter discussie'

© BELGA

De Europese ministers bespreken onder meer hoe nationale veiligheidsdiensten meer informatie kunnen uitwisselen. De terreuraanslagen van Parijs hebben immers opnieuw aangetoond dat er nog steeds grote gaten in het veiligheidsnet zitten. Zo stoppen sommige landen nog steeds onvoldoende gegevens in het SIS, de gemeenschappelijke Europese databank waarmee ze elkaar op de hoogte houden over gezochte personen.

Net nu de roep om Europese samenwerking luid klinkt, zetten de Deense kiezers donderdag in een referendum de rol van hun land in de Europese politiedienst Europol op de helling. De Europese antiterreurcoördinator Gilles de Kerchove wil alles doen om Denemarken "aan boord te houden". "We hebben meer Europa en meer Schengen nodig. Ik vrees dat het omgekeerde ons niet meer veiligheid zal opleveren", betoogde de Belg.

'Richtlijn zo veel mogelijk stretchen'

De ministers willen ook nieuwe mogelijkheden om informatie te verzamelen, via een zogenaamd PNR-systeem dat de autoriteiten inzage verschaft in de gegevens van vliegtuigpassagiers. Ze willen voor het jaareinde een deal met het Europees Parlement, maar er blijven obstakels. Zo willen de parlementsleden uit bekommernis voor de privacy dat de data slechts zes maanden worden opgeslagen vooraleer ze anoniem worden gemaakt.

"Wij willen meer, we gaan zien hoe we daar uit geraken. Het is eerst en vooral belangrijk om deze richtlijn te hebben, maar dan die richtlijn zo veel mogelijk te stretchen zodat we er ook mee kunnen werken", zei Jambon.

Versnipperde aanpak

Naast de veiligheidsproblematiek blijft ook de versnipperde aanpak van de vluchtelingencrisis de Europese agenda domineren. De gebrekkige controle van de Europese buitengrenzen in Griekenland wekt steeds meer ergernis en doet andere Schengenlanden teruggrijpen naar interne grenscontroles.

De Europese Commissie, die het systeem van hotspots en spreidingsplannen uittekende, dringt aan op concrete vooruitgang in de aanloop naar de Europese top van de staatshoofden en regeringsleiders binnen twee weken. "We hebben al vele vergaderingen gehad, maar dit is de belangrijkste. Het is tijd om resultaten te boeken, want de tijd tikt niet meer in ons voordeel", zo schetste eurocommissaris Dimitris Avramopoulos de inzet van de bijeenkomst. (Belga/NSK)

Onze partners