Jacques Chirac schuldig bevonden in corruptiezaak

15/12/11 om 10:33 - Bijgewerkt om 10:33

De voormalige Franse president Jacques Chirac is veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel wegens misbruik van vertrouwen en verduistering van publieke middelen.

Jacques Chirac schuldig bevonden in corruptiezaak

© Belga

Jacques Chirac is veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel in twee rechtszaken die draaiden om het scheppen van 21 fictieve jobs in Parijs en zeven in het naburige Nanterre, betaald door de overheid maar ten voordele van zijn omgeving of zijn politieke partij, de RPR, de voorloper van de huidige presidentiële partij UMP. Chirac was in die tijd zijn presidentiële verkiezingscampagne aan het voorbereiden.

De uitspraak betekent het einde van een lange juridische soap, schrijft de Franse nieuwswebsite l'Express. Chirac riskeerde 10 jaar cel en een boete van 150.000 euro.

Op het einde van het proces, dat gehouden werd van 5 tot 23 september, vroeg het Openbaar Ministerie de vrijlating van alle verdachten, Jacques Chirac en nog negen anderen. De voorzitter van de 11e Kamer nam daarop 3 maanden bedenktijd om de uitspraak te doen.

Proces Chirac zonder Chirac

Het proces moest het overigens zonder Chirac stellen. Enkele dagen voor het proces van start ging, leverde de verdediging een medisch rapport aan, waaruit bleek dat Chirac met "ernstige en onomkeerbare" neurologische problemen kampt. Daardoor leidt de oud-president aan ernstig geheugenverlies.

Zonder de belangrijkste verdachte echter, verloor de zaak heel wat aandacht. Komt daarbij dat veel van de opgeroepen getuigen niet opdaagden. Huidig minister van Buitenlandse Zaken en voormalig premier Alain Juppé was een van hen. Hij werd als toenmalig medewerker van Chirac in 2004 veroordeeld tot 14 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, in de zaak die in Nanterre liep. Hij mocht zich ook een jaar niet verkiesbaar stellen.
Ook het voornaamste slachtoffer, Parijs, was afwezig tijdens het proces. Parijs stelde zich geen burgerlijke partij nadat de Jacques Chirac en diens partij, de UMP, de stad een vergoeding van 2,2 miljoen euro gaven.

Chirac is de eerste oud-president die voor de Franse correctionele rechtbank moet terechtstaan. Tijdens zijn ambt genoot hij onschendbaarheid. (RDM/SD/Belga)

Lees meer over:

Onze partners