Jacht op moordenaar is open, Sarkozy start antiterrorismeplan

20/03/12 om 06:35 - Bijgewerkt om 06:35

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft het anti-terrorismeplan aangekondigd in de jacht op de Franse moordenaar die drie kinderen en een volwassene doodschoot aan een Joodse school in Toulouse.

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft bevestigd dat de dader van de schietpartij aan een Joodse school in Toulouse alleen handelde. De Franse president kondigde ook aan dat het anti-terrorismeplan voor de betroffen regio geactiveerd wordt. Alle Joodse en islamitische instellingen krijgen extra beveiliging.

De juiste beweegredenen van de dader zijn volgens Sarkozy nog niet bekend. "Hij schoot joodse kinderen en een leraar dood, dus het lijkt evident dat hij antisemitische motieven had", aldus Sarkozy. "Het gaat om een hatelijke daad, die niet ongestraft kan blijven",

zei de Franse president tijdens een persontmoeting in het Elysee.

Racisme

De dader wordt ervan verdacht dezelfde te zijn die vorige

week drie militairen vermoordde. "We weten dat twee van de

militairen moslim waren en één was Antilliaans. Toch kennen we de motieven van de dader niet exact, al kunnen we ons inbeelden dat er racisme in het spel was."

Waakzaamheid

Ook in andere landen worden extra veiligheidsmaatregelen genomen naar aanleiding van de dodelijke schietpartijen in Frankrijk. In de Verenigde Staten en Zweden worden Joodse instellingen beter beveiligd. In ons land deed minister van binnenlandse zaken Joëlle Milquet een oproep tot verhoogde waakzaamheid in de omgeving van Joodse scholen.

Medeleven

Ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Ban

Ki-moon, veroordeelde de aanslagen met klem. "Hij deelt zijn medeleven mee aan de families van de slachtoffers en de Joodse gemeenschap, en aan de Franse regering en het Franse volk", aldus een mededeling van de VN. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners