Jaarlijks sterven 5,5 miljoen baby's zonder geboorte- of sterftecertificaat

21/05/14 om 09:36 - Bijgewerkt om 09:41

Ieder jaar sterven wereldwijd 5,5 miljoen baby's zonder een geboorte- of sterftebewijs. "Dat cijfer wijst erop dat de wereld niet voldoende bezig is met het redden van hun levens", aldus een rapport waarover het Britse vakblad The Lancet bericht.

Jaarlijks sterven 5,5 miljoen baby's zonder geboorte- of sterftecertificaat

© iStock

Jaarlijks sterven 5,5 miljoen baby's zonder dat daar ergens een officieel document over is terug te vinden, blijkt uit een studie. De kindjes hebben geen geboorte- of sterftecertificaat, wat op veel kritiek rekent van de onderzoekers. "De wereld doet niet genoeg moeite om hun levens te redden. Door de baby's geen geboorte- of sterftecertificaat te geven, blijken ze onbelangrijk en accepteren we hun dood zonder er iets aan te doen", aldus Joy Lawn, professor aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine en hoofdauteur van het onderzoek, waar meer dan 55 experts uit 18 verschillende landen aan meewerkten.

Hoger cijfer dan jaarlijkse aidssterfte

Het totale cijfer van 5,5 miljoen bestaat uit 3 miljoen pasgeborenen die spoedig na hun geboorte overlijden en 2,6 miljoen doodgeboren baby's. Het sterftecijfer van het aantal pasgeborenen alleen al ligt hoger dan het aantal mensen dat jaarlijks sterft aan aids, waarvan het cijfer in 2005 piekte tot 2,3 miljoen doden. "Het aantal mensen dat sterft aan aids is de laatste jaren sterk afgenomen omdat er meer aandacht aan wordt besteed en medici en activisten ijveren voor een betere behandeling van aidspatiënten", zegt Lawn "Die tendens gaat niet op voor pasgeboren baby's."

'Meer verzorging en investeringen nodig'

De oorzaak van het hoge sterftecijfer ligt volgens de onderzoekers dan ook bij de slechte verzorging en het gebrek aan investeringen. 1,9 miljoen baby's sterven binnen 28 dagen na hun geboorte, een cijfer waarvan 70 procent had kunnen worden vermeden, hetzelfde geldt voor 54 procent van de totale moedersterfte tijdens de zwangerschap of bevalling.

Het rapport geeft aan dat er meer zorg moet zijn door vroedvrouwen omdat zij potentiële complicaties voor, tijdens en na de bevalling kunnen opvangen. Om daarvoor te zorgen, zijn meer investeringen nodig, ruim 1.500 euro per leven om precies te zijn, aldus het Britse vakblad.

Verschillende internationale organisaties reageerden al op de onderzoeksresultaten. De NGO Save The Children liet weten dat het rapport "het angstaanjagende bewijs blootlegt van de gevaren van een bevalling zonder vroedvrouw." Volgens hen moet de helft van de moeders in Zwart-Afrika in die omstandigheden kinderen baren.

"De wereld vergeet de jongste en meest kwetsbare kinderen. Het is die groep die alle mogelijke hulp nodig heeft. We moeten meer focussen op de cruciale periode tussen de bevalling en de eerste levensuren van de baby om zo de overlevingskansen van zowel moeder als kind te verhogen", zegt Dr. Mickey Chopra, het hoofd van de gezondheidsafdeling van Unicef. (KVW)

Lees meer over:

Onze partners