‘Italië zit niet in een crisis’ (Berlusconi)

© Reuters

Volgens Berlusconi zijn de overvolle restaurants in zijn land en de massa’s toeristen voldoende bewijs dat zijn land geen economische crisis doormaakt.

De Italiaanse eerste minister Silvio Berlusconi heeft de G20-top in Cannes op geheel eigen manier afgesloten. Op een druk bijgewoonde persconferentie bevestigde ‘Il Cavaliere’ dat het IMF de Italiaanse structurele hervormingen gaat monitoren, maar hij ontkende dat zijn land ten prooi gevallen is aan een crisis. “De

restaurants zitten vol, je vindt maar moeilijk een leeg zitje op het vliegtuig en de vakantieoorden zijn volgeboekt”, argumenteerde hij.

Op de G20 werd beslist dat behalve de Europese Commissie, nu ook het Internationaal Monetair Fonds de saneringen in Italië gaat controleren. Het was Berlusconi zelf die daar om gevraagd heeft, luidt het.

“Het IMF heeft ons heel vriendelijk financiële steun aangeboden, maar daarvoor hebben we bedankt”, zei Berlusconi op zijn persconferentie. “We zijn zelf naar directeur-generaal Christine Lagarde getrokken en we hebben haar gevraagd of het Muntfonds om de drie maanden met een publiek rapport kan komen.” Volgens Berlusconi gaat het om een “vergewissing”, en geen “toezicht”.

Hij ontkent weliswaar dat zijn land met een crisis kampt en beschuldigt de kranten ervan “obsessief” over Italiës economische moeilijkheden te schrijven. Ook de Europese eenheidsmunt krijgt er bij Berlusconi van langs. “Sinds de euro werd ingevoerd is een groot deel van de bevolking armer geworden. Een gezin kon vroeger leven van 2 miljoen lire, ongeveer 1.000 euro, vandaag is het zeer moeilijk om met die 1.000 euro rond te komen.”

Hoe dan ook is hij zelf het best geplaatst om zijn land door de economische storm te loodsen. “Toen ik mezelf aan de G20-tafel zag zitten, dacht ik: wie zou Italië het best kunnen vertegenwoordigen als ik er niet zou zijn? Eerlijk gezegd, ik kon op niemand van de huidige heersende klasse van de Italiaanse politiek komen.” (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content