Italië wil af van lichaam dode nazi

16/10/13 om 14:34 - Bijgewerkt om 14:34

Italië wil het lichaam van de overleden Duitse oorlogsmisdadiger Erich Priebke laten overbrengen naar Duitsland. De begrafenis in het Italiaanse dorpje Albano Laziale moest worden afgelast na hevige protesten.

Italië wil af van lichaam dode nazi

Rellen bij lijkwagen van nazimisdadiger Erich Priebke © Reuters

De uitvaart van de Duitse oorlogscrimineel Erich Priebke kon niet plaatsvinden in het Italiaans Albano Laziale, ten zuidoosten van Rome. Tientallen demonstranten probeerden te verhinderen dat de doodskist de kapel bereikte.

Erich Priebke overleed op honderdjarige leeftijd. De man liet tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan driehonderd Italiaanse burgers vermoorden. In Rome wilde niemand hem daarom begraven. Ook een kerkdienst buiten de Italiaanse hoofdstad kon niet doorgaan door hevige protesten van omstaanders.

'Nazibeul verdient geen begrafenis'

Toen de lijkwagen door de straten van Albano Laziale reed werd hij belaagd door een woedende menigte. "Een nazibeul verdient geen begrafenis", klonk het. Ook de priester die van plan was de viering voor te dragen werd uitgejouwd.

Extreemrechts maakte van de oproer gebruik om steun te betuigen aan Priebke en zijn extreme ideeën.

Argentinië

Door de commotie wil Italië zo snel mogelijk af van het lichaam. De kist werd overgebracht naar het militaire vliegveld van Rome. Van daaruit hoopt Italië de kist te kunnen overbrengen naar Duitsland. Priebeks tweede vaderland Argentinië liet eerder al weten niet bereid te zijn het lichaam op te vangen.

Onze partners