Italië stelt kernplannen uit

23/03/11 om 14:26 - Bijgewerkt om 14:26

De beslissing is een gevolg van de kernramp na de aardbeving annex tsunami in Japan.

Italië stelt kernplannen uit

© EPA

De Italiaanse conservatieve regering heeft haar plannen voor de bouw van nieuwe kerncentrales met minstens twee jaar uitgesteld. De beslissing is een gevolg van de kernramp na de aardbeving annex tsunami in Japan. De regering van premier Silvio Berlusconi keurde een moratorium van 12 maanden goed op het nucleaire programma van Italië. Ook werd de beslissing over de locatie van de nieuwe kerncentrales, die aanvankelijk later dit jaar moest vallen, uitgesteld tot 2013.

De schade aan de Japanse reactoren deed in Italië de discussie heropflakkeren over de veiligheid van kernenergie. Net als Japan wordt het land regelmatig getroffen door aardbevingen.

Het jaar na de ramp in Tsjernobyl in 1986, de grootste kernramp ooit, stemden de Italianen in een nationaal referendum massaal tegen kernenergie. Daarop gingen alle vier kerncentrales dicht. Toen Berlusconi in 2008 de verkiezingen won, kondigde hij de herintrede van kernenergie aan.

Vorige week kondigde ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel al de onmiddellijke sluiting aan van alle kerncentrales die voor het einde van 1980 in gebruik zijn genomen. Het gaat om zeven centrales.

(KVDA)

Lees meer over:

Onze partners