Italië neemt EU-voorzitterschap over: Bootvluchtelingen hoog op agenda

Bootvluchtelingen Sicilië © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Italië neemt vanaf vandaag 1 juli het voorzitterschap van de Europese Unie over. Het land wil vooral migratie hoog de agenda plaatsen, afgelopen dagen vielen opnieuw dertig doden op een vluchtelingenboot.

Italië neemt op 1 juli het voorzitterschap van de Europese Unie over van Griekenland. De energieke Italiaanse premier Matteo Renzi wil immigratie en jongerenwerkloosheid hoog op de agenda plaatsen. “We moeten dringend van koers veranderen”, sprak Renzi naar aanleiding van het voorzitterschap. “De Europese droom is stilaan aan het kantelen naar een nachtmerrie”, citeert de krant La Republica de premier.

De werkloosheid heeft in Italië naar een recordhoogte bereikt. 12,6 procent van de volwassenen heeft geen job. Bij de jongeren tussen de 15 en 24 jaar, zit 46 procent thuis zonder werk. In het zuiden van het land is zelfs 60,9 procent van de jongere werknemers werkloos.

Commissaris voor Migratie

Daarnaast wil Renzi een coherentere migratiepolitiek binnen de Unie.Veel bootvluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten bereiken Europa via Italië. Vooral het eiland Lampedusa kreeg het de afgelopen jaar zwaar te verduren. Italië eist daarom dat de ganse Europese Unie haar verantwoordelijkheid opneemt, want het land kan de toestroom alleen niet de baas.

Eerder deze week deed de Italiaanse kustwacht nog een lugubere ontdekking. Aan boord van een vluchtelingenboot in het Kanaal van Sicilië vond ze dertig lijken. De slachtoffers zijn volgens de eerste vaststellingen omgekomen door verstikking. Ze zaten in een moeilijk toegankelijk deel van de vissersboot.

Aanstaande Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker liet al verstaan een commissaris te benoemen die de specifieke portefeuille Migratie krijgt toegewezen. Of zo’n functie er daadwerkelijk komt, zal na 16 juli moeten blijken, de dag dat het Europees Parlement stemt over de kandidatuur van Juncker.

Extreemrechts

Nochtans wordt het niet eenvoudig voor Italië om meer steun (bijvoorbeeld een groter budget te krijgen) van de Unie. Vooral Centraal-Europese landen voelen zich niet betrokken bij de Middellandse Zee-problematiek.

Door de opkomst van extreemrechts, onder meer in Frankrijk, zullen politici vooral bereid zijn om de grenscontroles te verscherpen en minder budget vrij te maken voor de opvang. En ook binnen Italië is niet iedereen het eens met Renzi’s plannen. De anti-immigratie partij (Lega Nord) waarschuwt Renzi dat het oppikken van asielzoekers de vluchtelingenstroom alleen maar ten goede komt. Mensenrechtenorganisatie reageren verontwaardigd op deze uitspraak. “Elke dode, is er eentje teveel”, klinkt het.

2014 is slechts halfweg en naar schatting bereikten al 60.000 bootvluchtelingen Italië. Met het mooie en rustige weer in de zomer, ziet het ernaar uit dat nog meer vluchtelingen hun land in oorlog en conflict zullen verlaten om de sprong naar Europa te wagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content