Italië laat schip Diciotti aanmeren, maar eist Europese verdeling van migranten

De Diciotti bij een eerdere ontscheping in Italië, op 13 juni 2018 © Reuters

De Diciotti heeft 177 migranten aan boord. Buitenlandminister Salvini wil dat die buiten Italië opgevangen worden. Zolang over die opvang geen akkoord is, mogen de migranten niet van boord.

Italië heeft maandag na een vier dagen durende stand-off groen licht gegeven aan de Diciotti om aan te meren in Sicilië. Rome dringt er echter bij Europa op aan om de 177 migranten aan boord te verdelen over andere Europese staten. Tot daarover uitsluitsel is, mogen de migranten niet van boord.

Het schip van de Italiaanse kustwacht pikte de migranten donderdag op in Maltese wateren. Sindsdien ruzieden Malta en Italië over wiens verantwoordelijkheid het is om de mensen aan boord op te nemen. Onder de 177 migranten aan boord bevinden zich volgens interne documenten van de Italiaanse kustwacht ook 34 kinderen en 6 vrouwen.

‘Het schip Diciotti zal aanmeren in Catania’, zo liet de Italiaanse minister van Infrastructuur en Transport Danilo Toninelli op Twitter weten. ‘Nu moet Europa snel haar rol spelen’, voegde hij eraan toe.

Kort daarvoor was minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini al teruggekomen op zijn dreigement van zondag om de migranten terug te sturen naar Libië. Bronnen binnen het ministerie stelden niettemin dat Salvini de migranten niet van boord wilde laten zolang er geen ‘zekerheid is dat de 177 elders terechtkunnen.’

De Europese Unie en de Verenigde Naties waarschuwden al herhaaldelijke keren dat het illegaal is om bootvluchtelingen terug te sturen naar Libië, waar ze mishandeling en foltering riskeren. Italië liep voor dergelijke praktijken in 2012 al een veroordeling op van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Een woordvoerder van de Europese Commissie bevestigde maandag dat Europa het verzoek van Rome had ontvangen en zei dat met de lidstaten zal worden onderhandeld over de verdeling van de migranten. Ze wees er wel op dat zoek- en reddingsmissies net als beslissingen met betrekking tot ontscheping niet onder de bevoegdheid van de commissie vallen, maar eerder onder het internationaal recht en de jurisdictie van de lidstaten thuishoren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content