‘Italië geeft Afrikaanse migranten oprotpremie van 500 euro’

© Reuters

Italië heeft een nieuwe manier bedacht om Afrikaanse vluchtelingen het land uit te krijgen. Die krijgen vijfhonderd euro en een visum voor drie maanden. Vervolgens worden ze naar Duitsland gestuurd.

Dat schrijft de Duitse krant Die Welt op basis van rapporten van autoriteiten in Hamburg waar de Afrikanen door de Italianen naartoe zouden zijn gestuurd.

Zeker driehonderd Nigerianen, Togolezen en Ghanezen zijn met een tijdelijke verblijfsvergunning in de Noord-Duitse stad terechtgekomen.

Geen rechten

In Duitsland hebben deze vluchtelingen echter geen enkel recht op een normaal bestaan. Ze kunnen geen baan krijgen, geen uitkering en geen onderdak. De meeste bivakkeren op straat in het centrum achter het Bismarck-monument.

De stad Hamburg zit met de vluchtelingen in de maag en probeert toch hulp aan te bieden. Maar de autoriteiten willen dat ze terug gaan naar Italië omdat ze daar als eerste voet aan wal van het Europese continent zetten. De Italianen vinden op hun beurt dat ze geografisch nadeel ondervinden als grensland van de Europese Unie met de Noord-Afrikaanse regio.

Strafbaarstelling illegaliteit

De Italiaanse regering hoopte de problemen in 1998 al op te lossen door illegaliteit strafbaar te stellen. Vluchtelingen zonder recht op verblijf moeten op basis van de wet Bossi-Fini teruggestuurd worden naar het land van herkomst.

Maar hier gaat een dure en ingewikkelde juridische procedure aan vooraf. De migranten verblijven intussen in de overvolle detentiecentra.

Italië kiest daarom steeds vaker voor ad-hoc-oplossingen door de migranten een tijdelijke verblijfsvergunning te verstrekken in de hoop dat ze naar welvarendere delen van Europa zullen trekken. Dat de regering de vluchtelingen ook nog extra financiële middelen meegeeft, was tot op heden nog niet bekend. (Elsevier/Servaas van der Laan/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content