Italië: Centrumlinks heeft meerderheid in Kamer, niet in Senaat

26/02/13 om 04:09 - Bijgewerkt om 04:09

De officiële resultaten van de Italiaanse parlementsverkiezingen zijn binnen. Centrumlinks domineert in de Kamer. In de Senaat heeft niemand de meerderheid. Nieuwe verkiezingen dreigen nu al.

Centrumlinks in Italië heeft de meeste stemmen ontvangen voor de Senaat (31,6 procent tegen 30,7 pct voor de centrum-rechtse coalitie van Silvio Berlusconi), maar geen van beide blokken behaalde er een meerderheid van de zetels. Dat maakte het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend, nu alle stemmen geteld zijn.

Centrumlinks heeft in de Senaat zelfs minder vertegenwoordigers, doordat de zetelverdeling gebeurt op basis van regionale uitslagen. De coalitie van Pier Luigi Bersani won 113 zetels, tegen 116 voor het blok rond Berlusconi.

Er zal dus een coalitie gevormd moeten worden, maar dat ligt moeilijk.

Miniem verschil

De partij van uittredend premier Mario Monti behaalde niet genoeg stemmen (9,13 pct of 18 zetels). Met de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo (23,79 pct en 54 zetels) ligt samenwerking dan weer minder voor de hand

In de Kamer van Volksvertegenwoordigers controleert de centrum-linkse coalitie van Bersani wel een meerderheid van de zetels, zo raakte eerder al bekend. Het stemmenverschil met de conservatieven is zeer miniem (29,54 pct versus 29,18 pct), maar door het complexe kiessysteem heeft men bij winst recht op een bonus onder de vorm van extra zetels.

Nieuwe verkiezingen?

Centrumlinks controleert 340 van de 630 zetels. Grillo behaalde voor de Kamer 25,55 pct van de stemmen, Mario Monti slechts 10,56 pct. Als er geen coalitie gevormd kan worden die een parlementaire meerderheid heeft, dreigen nieuwe verkiezingen.

Eerder had de centrumrechtse coalitie van Silvio Berlusconi het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken nog gevraagd om nog geen winnaar uit te roepen. Daarvoor vond ze het verschil met centrumlinks is te klein. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners